Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kopie in depot blijkt echte Jan Steen

- (fh)

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is een belangrijk­e oude meester rijker. Nieuw onderzoek wees uit dat het depotstuk De bespotting van

Simson geen late kopie is, maar een volbloed Jan Steen. Restaurate­urs van het Mauritshui­s in Den Haag deden de gelukkige ontdekking in de voorbereid­ing van de expositie ‘Jan Steen vertelt’, die op 15 februari opent en de belangrijk­ste schilderij­en van Jan Steen (1626-1679), een collega van Rembrandt, toont.

“Bij het selecteren van de bruiklenen hadden we ons oog al laten vallen op De bespotting van Simson, dat het Bijbelse verhaal van Simson en Delila vertelt, omdat het alle kenmerken van een goede Jan Steen heeft”, licht Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshui­s toe. “Het modernste materiaalt­echnisch onderzoek bewees ons gelijk. Het is niet alleen geschilder­d door de meester zelf, maar het is bijzonder goed bewaard, alsof het rechtstree­ks uit het schildersa­telier komt. Onderzoek bracht ook aan het licht dat De bespotting van Simson het zeldzame pigment ‘groene aarde’ bevat. Steen gebruikte dit op het einde van zijn leven, zodat het doek rond 1670 te dateren valt.”

Collega-directeur Manfred Sellink van het KMSKA is een gelukkig man. “Met het Mauritshui­s werken we structuree­l samen. Omdat we zelf gesloten zijn, toont Den Haag nu onze Vlaamse mees- ters. We wisselen ook expertise en onderzoek uit, waar beide instelling­en baat bij hebben. De toeschrijv­ing aan Jan Steen is een prachtig resultaat van onze samenwerki­ng. Dankzij het Mauritshui­s is Antwerpen een echte Jan Steen rijker.”

Het depot van het KMSKA gaf in het verleden al meer schatten prijs. Zo oordeelde het Rembrandt Research Project in 2009 dat het Portret van de predikant Eleazar Swalmius niet van een navolger, maar van Rembrandt zelf was. Hetzelfde gebeurde met Portret van een man, dat in 2010 in de strenge oeuvrecata­logus van Jan Gossaert belandde.

De mooiste revelatie was het aandoenlij­ke portret van Twee meisjes als de heilige Agnes en de heilige Dorothea, lange tijd van een anonieme hand, maar nu erkend als een meesterwer­k van Michaelina Wautiers.

 ??  ?? ‘De bespotting van Simson’, een echte Jan Steen.
FOTO MAURITSHUI­S/KMSKA
‘De bespotting van Simson’, een echte Jan Steen. FOTO MAURITSHUI­S/KMSKA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium