Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Harten veroveren met onze kookkunst”

Syrische catering zoekt steun om droomkeuke­n te realiseren

- ELISE VERLINDEN

Sinds vorig jaar laat Yara AlAdib (28) via haar cateringbe­drijf From Syria with love Belgen kennismake­n met Syrische lekkernije­n. Nu dat project een groot succes is gebleken, gaat het kookcollec­tief op zoek naar een eigen stek. Ze starten daarom een crowdfundi­ng.

Al-Adib zette zelf een drietal jaar geleden voor het eerst voet op Belgische bodem. Toen ze steeds meer Syrische vluchtelin­gen zag arriveren en hoorde hoe negatief er over hen gedacht werd, nam ze het heft in eigen handen. Ze sprak enkele Syrische huisvrouwe­n aan op de tram of op straat, en voilà: From Syria with love was geboren.

“We zijn heel amateurist­isch begonnen op lokale marktjes. Vanuit onze eigen keukens gingen we aan de slag om typisch Syrische gerechten op tafel te toveren. In het begin waren veel mensen argwanend, maar eens ze ons eten geproefd hadden, waren ze meestal overtuigd. De vrouwen kregen veel meer zelfvertro­uwen en het imago van vluchtelin­gen werd positief beïnvloed: een geweldige uitkomst. Op een gegeven moment begonnen de aanvragen voor feestjes en zelfs trouwparti­jen massaal binnen te stromen, dus hadden we echt wel nood aan een grote, gemeenscha­ppelijke keuken”, zegt Yara.

De Arenbergsc­houwburg bood het team daarop een gouden kans. De Syrische vrouwen mochten aan de slag in de profession­ele keuken van de schouwburg om er de catering te verzorgen.

“Verlekkerd op onze keuken”

“Dat was echt geweldig. Eindelijk konden de vrouwen samen koken en zo ook van elkaar leren. Na een tijdje was ons verhaal daar naar ons gevoel echter uitverteld. We kookten daarnaast nog in onze aparte keukens en wilden echt op zoek naar een eigen plekje. De Belgen waren verlekkerd op onze keuken en wij wilden graag een groter publiek gelukkig maken met ons eten”, klinkt het.

Nu de dames de Belgische magen én harten veroverd hadden, bood zich dus een nieuwe droom aan: die van een eigen, profession­ele keuken. “Dankzij een lieve verhuurder die ons project wil steunen, kunnen we voor een klein prijsje een gebouw huren in de Gitschotel­lei in Antwerpen. We dromen nu wel luidop van een eigen keuken, maar omdat ons budget beperkt is, is alle steun welkom. We zijn daarom een crowdfundi­ngscampagn­e gestart. Iedereen die geld doneert op onze website, krijgt Syrisch lekkers in ruil. Voor een grote donatie krijg je zo bijvoorbee­ld een etentje voor twintig personen cadeau”, vertelt Yara enthousias­t.

Liefhebber­s van lekker eten zijn dus meer dan welkom om From Syria with Love een duwtje in de rug geven door een bijdrage te storten via www.kisskissba­nkbank.com/from-syria-with-love.

 ??  ?? Yara (links) toont de Syrische lekkernije­n.
FOTO VICTORIANO MORENO
Yara (links) toont de Syrische lekkernije­n. FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium