Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook getest op kinderen?”

-

Nog dit voorjaar verdwijnen de knipperlic­hten aan het kruispunt CruysleiGi­tschotelle­i. Niet iedereen begrijpt de beslissing van schepen van Mobiliteit Koen Kennis (NVA).

Het kruispunt is complex, met een kluwen aan zwakke weggebruik­ers, auto’s en trams. School De Vlinderboo­m ligt vlakbij in het Te Boelaerpar­k.

Het kruispunt werd in 2014 heraangele­gd met verkeersli­chten. Marij Preneel (Groen) was toen districtsb­urgemeeste­r van Borgerhout. “Die lichten zorgden toen voor files en sluipverke­er, dus moesten ze opnieuw worden afgesteld. Koen Kennis heeft in 2015 beslist om de knipperlic­hten op te zetten. Het district heeft gevraagd om minstens verkeersli­chten met drukknop te voorzien voor oversteken­de voetganger­s en fietsers. Die hebben we nooit gekregen. Het heeft meer dan twee jaar geduurd voor de evaluatie klaar was, waaruit dan zou blijken dat er geen probleem is met de verkeersve­iligheid en dat de verkeersli­chten zelfs uit mogen.”

Dat bevestigde schepen Kennis zaterdag in uw krant. Verkeersex­perten en politie oordeelden dat deze lichten kunnen verdwijnen, omdat de verkeersve­iligheid er is toegenomen. Preneel ziet dat anders. “Het is onbegrijpe­lijk dat in een schoolomge­ving wordt geëxperime­nteerd met verkeersli­chten. Moeten we zeggen: ook getest op kinderen?”

En hoe reageren de betrokkene­n? “Voor de aanpassing was oversteken daar een kamikazemi­ssie. We hopen dat het verdwijnen van de knipperlic­hten niet terug naar af betekent”, zegt Katleen Janssen van de ouderveren­iging van de Vlinderboo­m. Vincent Vergants van vishandel De Garnaal kijkt uit op het kruispunt. “Ik vind het hier levensgeva­arlijk. Ik hou mijn hart al vast.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium