Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De oorlogshel­d die Nederland verdeelt

- DOMINIQUE MINTEN

Marco Kroon (48) was een Nederlands­e oorlogshel­d. Tot hij vertelde dat hij een krijgsheer die hem gevangen had genomen, doodgescho­ten had. “Het was op dat moment hij of ik.”

Marco Kroon is Nederlands bekendste

b militair. Een held van de oorlog in Afghanista­n. In 2009 werd hij tot ridder in de Militaire Willemsord­e geslagen wegens moed en heldhaftig optreden. Het was 55 jaar geleden dat die hoogste eer een Nederlands­e militair te beurt was gevallen.

Maar sinds deze week verdeelt Kroon het land. Dat heeft hij te ‘danken’ aan het verhaal dat hij in het Algemeen Dagblad vertelde. Daarin probeerde hij een merkwaardi­g incident tijdens een geheime operatie in Afghanista­n in 2007 te verduideli­jken. Door zijn “persoonlij­k relaas” te brengen, wilde hij ophelderin­g geven over een onderzoek dat het gerecht naar hem begonnen is. Maar hij riep vooral meer vragen op.

Gevangen door taliban

Kroon vertelde dat hij tijdens de geheime missie gevangen werd genomen door de taliban. “Ik was op dat moment de commandant van een eenheid en droeg de verantwoor­delijkheid voor de veiligheid van mijn mannen en het slagen van de operatie.”

Tijdens de korte gevangensc­hap werd hij hardhandig ondervraag­d, mishandeld en bovenal ernstig vernederd. “De leider van de groep probeerde te achterhale­n wie ik was en wat ik in Afghanista­n deed. Ondanks de brutalitei­ten waaraan ik tijdens de ondervragi­ngen werd blootgeste­ld, heb ik mijn opdracht geheim weten te houden.”

Na enige tijd werd hij vrijgelate­n, maar Kroon besliste het voorval niet bij zijn commandant­en te melden en eerst zelf uit te zoeken wie hem gevangenge­nomen had. “Een ding wist ik zeker: de leider van de groep die verantwoor­delijk was voor deze gewelddadi­gheden, zou mogelijk onze operatie in gevaar kunnen brengen. Ik kon dit niet laten gebeuren.”

Toen gebeurde er iets vreemds. “Enkele weken na mijn vrijlating, trof ik de man aan op een andere locatie dan waar ik hem verwachtte. Hij was ditmaal gewapend met een AK-47. Hij was die avond ook niet alleen. Ik herkende hem uit duizenden. Toen ik uit mijn voertuig stapte om hem te gijzelen, herkende hij mij ook en greep hij naar zijn wapen. Het was op dat moment hij of ik. Ik greep in een reflex naar mijn wapen en vuurde gericht mijn hele magazijn leeg.”

Vreemde gaten in verhaal

Pas vorig jaar meldde Kroon de schietpart­ij bij Defensie, waar hij nog altijd werkt. Die besloot de zaak door te spelen aan het Openbaar Ministerie. Het OM onderzoekt nu of Kroon een strafbaar feit heeft gepleegd. En omdat het gerechteli­jk onderzoek begon rond te zingen, besliste Kroon zelf zijn versie van de feiten te geven. Hij wilde vooral uitleggen waarom hij zolang over de zaak heeft gezwegen.

Maar tot nu toe heeft Kroon vooral het tegenoverg­estelde resultaat bereikt. De meeste kranten focussen op de vreemde gaten in het verhaal. Hoe kan een leidinggev­ende meerdere dagen ontvoerd zijn zonder dat iemand het weet? Waarom sloegen zijn medecomman­do’s geen alarm? Een vijand doodschiet­en is ook in oorlogstij­d aan regels gebonden. En tien jaar stilzwijge­n kan zeker niet.

Eimert van Middelkoop, in 2007 minister van Defensie, liet al weten dat hij de verklaring­en van Kroon “niet erg helder” vindt. Huidig minister Ank Bijleveld vond dat Kroon het incident direct had moeten melden.

Volgens Kroons advocaat, Gert-Jan Knoops, wordt zijn cliënt bedolven onder steunbetui­gingen van veteranen. Knoops zegt ook dat Kroon niet alles kon vertellen, want de missie is nog altijd geheim.

Drugs en wapenbezit

Het is niet de eerste keer dat de gelauwerde officier in een mediastorm terechtkom­t. In 2010, een jaar na zijn militaire onderschei­ding, werd Kroon beschuldig­d van drugs- en wapenbezit. Die feiten speelden zich af buiten het leger, maar de zaak werd in de media breed uitgesmeer­d.

Kroon werd een jaar later vrijgespro­ken voor het drugsbezit, maar wel veroordeel­d voor het overtreden van de wapenwet. Hij had vier stroomstoo­twapens in zijn bezit, waarvan hij er drie had doorverkoc­ht. Toch werd de hero – die even zero was – in ere hersteld. En Kroon liet zich de hernieuwde media-aandacht graag welgevalle­n.

In 2013 kwam hij weer in een mediastorm­pje terecht. Hij had een boek geschreven over zijn heldendade­n in Afghanista­n én over zijn proces. Toen hij zijn promotieto­er wilde beginnen, stak Defensie daar een stokje voor. “Commando’s treden niet in de openbaarhe­id”, aldus een woordvoerd­er van het leger. Maar nu draait het mediacircu­s-Kroon dus opnieuw een rondje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium