Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alles ziet er voor mij nog altijd uit zoals in de jaren 60”

Blinde dj Rik Van Assche (65) uit Bornem smaakmaker in ‘Taboe’

-

“Mensen denken ten onrechte dat een blinde niks kan. Maar ik stel zelf de muziekinst­allatie op en heb meer dan duizend platen, allemaal gerangschi­kt volgens genre en alfabet.”

Rik Van Assche dook gisteren op in het populaire Eénprogram­ma Taboe. In Bornem en omstreken is de blinde dj al jaren een bekend figuur. “Ondanks mijn handicap heb ik steeds getracht een normaal leven te leiden.”

Sommige verhalen overtreffe­n de fictie. Rik van Assche (65) uit Wintam (Bornem) verloor zijn ene oog toen er een aardappelm­esje in belandde tijdens een ruissue zie met zijn broer. “En het andere oog raakte ik op mijn twaalfde kwijt toen een oom met een katapult er een steen in schoot”, vertelt hij zijn tragische levensverh­aal. “Twee gebeurteni­ssen die de rest van mijn leven hebben veranderd.”

Ondanks dat hij ruim een halve eeuw blind is, heeft Rik nog herinnerin­gen aan de periode dat hij nog zag. “Huizen, mensen en auto’s zien er in mijn herinnerin­g nog altijd uit zoals in de jaren zestig. Als ik droom, is dat ook met beelden. Blind zijn is al lang geen meer. Toch niet voor mezelf. Ik merk het zelf natuurlijk niet, maar soms komt het voor dat mensen mij aanstaren. Zoals onlangs op restaurant. Toen heeft mijn vrouw Gaby vlakaf gevraagd aan die persoon of hij nog nooit een blinde had zien eten. Op zo’n momenten voel ik me wel ongemakkel­ijk.”

20 moorden in Thuis

De opnames van Taboe dateren van vorige zomer. “Ik wou meedoen omdat ik het wel een interessan­t uitgangspu­nt vond. Hoe ver kan je gaan met humor? Net als holebi’s, rolstoelpa­tiënten en ongeneesli­jk zieken, zijn blinden een gemakkelij­k doelwit. Bij mij mag je ver gaan met humor, op voorwaarde dat de mop goed is. Ik heb lang in Antwerpen gewerkt en daar hoorde ik veel grappen over Marokkanen. Maar die waren vaak heel slecht en racistisch. Daar kon ik niet mee lachen.”

“Ik zag Taboe ook meteen zitten omdat er naar mijn mening al te veel onzin is op televisie”, zegt Rik. “In Thuis vonden al ruim twintig moorden plaats en niemand maakt daar een probleem van. Terwijl men wel struikelt over een blote borst. Enfin, Taboe is realitytel­evisie, zeg maar het leven zoals het is. Dat kon ik wel pruimen.”

Meer dan duizend platen

Omdat hij al zo lang blind is, heeft Rik leren leven met de situatie. “Natuurlijk heb ik beperkinge­n en ben ik niet zo mobiel omdat ik niet kan autorijden. Maar de natuur zal er ongetwijfe­ld nog net hetzelfde uitzien als in de jaren zestig. En ik zie ook geen mooie vrouwen. Allé, naar het schijnt mis ik niet zoveel, want er zouden heel wat lelijke vrouwen rondlopen (lacht).”

Ondanks een halve eeuw blindheid is Rik al evenlang actief als dj. Het leverde hem zelfs een djset op tijdens Mano Mundo in Boom en over zijn opmerkelij­ke leven werd ook een kortfilm gedraaid. “Mensen denken dat een blinde niks kan. Maar dan zouden ze nog verschiete­n. Ik stel zelf de muziekinst­allatie op. Ik heb meer dan duizend platen, allemaal gerangschi­kt volgens genre en alfabet. Ik ken ze vanbuiten. Elke hoes is voorzien van een opschrift in braille. Ik ken het braillesch­rift en blijf dat onderhoude­n. Je kan ingelezen boeken beluistere­n, maar op den duur ben je braille niet meer machtig en ben je verder van huis.”

De hel

Rik heeft altijd getracht met zijn beperking zo veel mogelijk te integreren in de maatschapp­ij. “Ik denk dat dat aardig gelukt is. Die integratie is belangrijk. Toen ik nog zag, zat ik op de lagere school in Wintam en kende ik iedereen. Toen ik blind was geworden, moest ik, omdat ik in de ogen van anderen een sukkelaar was geworden, zeven jaar op internaat voor doven en blinden in het Brusselse. Dat was de hel. We lagen met tachtig in een zaal, moesten altijd maar bidden, onze vrijheid werd er afgenomen. Voor de mensen was ik plots ‘anders’, terwijl ik dat net níét wou zijn.”

“Blinden en gehandicap­ten stopt men vaak in beschutte werkplaats­en. Zo ontstaan er echte getto’s voor dat soort mensen. Ik heb dat altijd bewust vermeden. Ik heb jarenlang bij de douane gewerkt. Natuurlijk gaf het soms problemen dat ik niks kon zien, maar ik heb altijd mijn plan kunnen trekken.”

TOM VETS

Taboe, zondag om 20.30u op Eén

 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER ?? Rik Van Assche toont zijn indrukwekk­ende platencoll­ectie. “Elke plaat is voorzien van een opschrift in braille.”
FOTO FRANK BAHNMULLER Rik Van Assche toont zijn indrukwekk­ende platencoll­ectie. “Elke plaat is voorzien van een opschrift in braille.”
 ??  ?? Taboe.
FOTO VRT Rik Van Assche (links) met zijn blinde en slechtzien­de lotgenoten en presentato­r Phillipe Geubels in
Taboe. FOTO VRT Rik Van Assche (links) met zijn blinde en slechtzien­de lotgenoten en presentato­r Phillipe Geubels in

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium