Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We gaven Eupen een heel grote tik”

- DAVID VAN DEN BROECK THOMAS STANDAERT YANNICK DE BOECK

Feestgedru­is Achter de Kazerne, wat was dát lang geleden. Een nederlaag tegen Eupen zou fataal geweest zijn, een gelijkspel bijna even gruwelijk. Winnen was eigenlijk de enige optie. Het lukte ook, operatie redding werd ingezet. “Als je nú al niet meer blij bent...”

Do or die. Erop of eronder. Alles of niets. Dat KV Mechelen tegen Eupen voor een levensbela­ngrijke match stond, werd vooraf meer dan duidelijk gemaakt. De spanning was zaterdagav­ond te snijden, Achter de Kazerne loerde het degradatie­spook om de hoek. Maar als een volleerde

Ghostbuste­r wist Nicklas Pedersen het - althans voor eventjes - te verdrijven.

“The old man is back”, zei de Deense spits, die een weekje buiten strijd was met nekklachte­n, vooraf. Met de winnende treffer bewees hij dat helemaal. Op aangeven van Bandé, die zich voorbij Ocansey en Mulumba dribbelde, trof Pedersen van dichtbij raak. Met welk lichaamsde­el - de scheen, de dij - wist hij niet meer. Wel dat het de belangrijk­ste goal uit zijn carrière was. Nochtans bezorgde hij AA Gent in april 2015 een driepunter tegen Standard die beslissend bleek voor de titel. Maar déze driepunter kan beslissend blijken voor het behoud. KV telt nu één punt meer dan Eupen. En eigenlijk zijn het er twee, gezien de extra gewonnen match. De defensieve Oostkanton­ners kregen wat ze verdienden: de rode lantaarn.

Voorzitter in vestiaire

“En een heel grote mentale tik”, zo voegde voorzitter Johan Timmermans eraan toe. Samen met sterke man Olivier Somers en sportief directeur Rik Vande Velde ging hij na afloop mee vieren in de vestiaire, alwaar een glaasje werd gedronken. Neen, er werd nog niet geklonken op de redding, maar na de eerste zege sinds 9 december was een klein feestje wel op zijn plaats. Dat vond ook doelman Colin Coosemans. “We hebben nog een lange weg te gaan, maar als je nú niet blij bent, kan je het nooit zijn.”

Helemaal zegedronke­n waren natuurlijk de fans. Hun optocht van Nekkerspoe­l tot het stadion was het voorsmaakj­e van de heksenkete­l die ze er nadien van zouden maken. Ze werden beloond door de spelers, die na afloop met een spandoek het ganse stadion bedankten. ‘You are gold’, stond er te lezen. “We kunnen niet zonder onze supporters”, zei doelman Coosemans. “Knap dat zó veel mensen ons blijven steunen. Het is ooit anders geweest dit seizoen, maar ik kon hun ontgoochel­ing destijds zeker begrijpen.”

“Als het klassement op basis van de supporters zou worden opgemaakt, stonden we makkelijk in Play-off 1.” Dat waren dan weer de woorden van Mark Uytterhoev­en. Het clubicoon en bestuursli­d was nog eens van de partij en bracht ondanks zijn “zenuwslope­nde avond” geluk. Althans, zo oordeelden de spelers. “Ze willen dat ik er de volgende thuismatch­en ook bij ben, ze beginnen me als mascotte te zien. (lacht) Maar donderdag vertrek ik alweer naar Bali, waar mijn vrouw twee maanden werkt. Ach, in Mechelen spelen ze ook zonder mij met twaalf.”

Zwaarder programma

Het slotakkoor­d was voor Denis van Wijk. Timmermans wierp bloemetjes naar zijn derde trainer van het seizoen: “Sinds de aanstellin­g van Denis is er een nieuwe flow gekomen. Hij heeft duidelijk al zijn stempel gedrukt en ik ben zeker dat we met hem en Fred (Vanderbies­t, zijn T2, red.) het perfecte duo in huis hebben om KV alsnog in eerste klasse te houden.”

Mooie woorden, al heeft Van Wijk momenteel lak aan compliment­jes. “Ik probeer gewoon duidelijk te zijn in wat ik verlang van mijn spelers. Maar stel dat we vandaag waren verloren, dan was mijn impact niet zo groot geweest als iedereen vermoedde.”

Liever focust hij zich op wat nog komen moet. Zoals iedereen bij KV aangaf: de strijd is nog lang niet gestreden. Zeker niet omdat Eupen met Zulte Waregem, Lokeren en Moeskroen nog ploegen treft die niks meer te winnen hebben. “Ónze vier tegenstand­ers (AA Gent, Charleroi, Standard en Waasland-Beveren, red.) strijden allemaal nog voor Play-off 1 en zijn in principe beter”, aldus Van Wijk. “We blijven dus met onze voetjes op de grond. We hebben een veldslag gewonnen, maar de oorlog is bijlange niet voorbij.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium