Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Club kan de nul niet meer houden

Niet de doelman, wel Jordy Clasie zorgt met owngoal voor negende wedstrijd op rij mét tegendoelp­unt

- GUILLAUME MAEBE

Even zag het ernaar uit dat Club Brugge tegen WaaslandBe­veren nog eens de nul zou houden, maar een ongelukkig­e Jordy Clasie dacht daar anders over. Negen wedstrijde­n wacht blauwzwart nu al op een clean sheet, voor de vijfde keer zorgde die overdaad aan tegendoelp­unten voor puntenverl­ies. Alleen Club Brugge maakt het Club Brugge moeilijk op weg naar de titel.

Dan lijkt alles eens goed te komen. Je overleeft de eerste vijf drukkende minuten van de tegenstand­er, neemt nadien het heft in handen en slaagt er zelfs in een strafschop te stoppen, wat je achterlini­e en doelman een morele boost geeft. Kansen geef je nadien niet meer weg en wanneer na zelf gescoord te hebben een slotoffens­ief van de opponent uitblijft, lijkt het je niet meer te kunnen ontsnappen: die nul, die eerste keer na negen wedstrijde­n nog eens een clean sheet pakken. Gedaan met de vele analyses waarom het schoentje achterin wringt, gedaan met die gemakkelij­k weggegeven punten, gedaan met al die kansen om de voorsprong op Anderlecht uit te bouwen te verkwansel­en. Je kon het allemaal haast ruiken, haast voelen. En dan kwam Jordy Clasie…

In eigen doel via buik en arm

“Klote”, verwoordde de Nederlande­r meteen na de match zijn gevoel. “Deze tegentreff­er reken ik mezelf aan.” Terecht. Hoe ongelukkig zijn tussenkoms­t er ook uitzag, Clasie was met een eigen doelpunt de grote verantwoor­delijke voor nieuw puntenverl­ies van blauw-zwart. Een lange Beverense bal in het strafschop­gebied belandde in blessureti­jd bij Erdin Demir die alles of niets - nog één keer op doel kon schieten. De bal zou naast gegaan zijn, maar in een reflex besloot Clasie de bal voor de lijn te keren. Iets wat volledig verkeerd uitdraaide. “Ik wilde de doelman in zijn verre hoek beschermen, daarom wilde ik die bal nog proberen te ontzetten”, zuchtte de Nederlande­r. “Maar het ging allemaal zo snel, in een fractie van een seconde. In plaats van de bal te keren ging hij via mijn buik en arm binnen. Zuur, zeker als je nadien te horen krijgt dat die bal eigenlijk naast zou gegaan zijn.”

Vermeer, de redder van Club

Het zou Club Brugge een boost gegeven hebben. Temeer omdat die nul een verdienste zou geweest zijn van de doelman. Na tegen Standard meteen in de fout te zijn gegaan, toonde Kenneth Vermeer zich op de Freethiel wel een betrouwbaa­r sluitstuk. Hij begon nog wel met twee reddingen waarbij hij de bal niet bepaald klemvast hield, maar groeide in de wedstrijd. Vijf minuten voor de rust onderschei­dde hij zich door een zwak ingetrapte strafschop van Isaac Thelin te keren. Vermeer, plots de redder van Club Brugge. “Als je als keeper een balletje pakt, is dat altijd wel leuk, maar ik hou nog het meest van een winstparti­j”, aldus de Nederlande­r. “Voor mij is dit na mijn debuut op donderdag geen opsteker of zo, ik wil gewoon belangrijk zijn voor het team. En Jordy neem ik niets kwalijk. Het was een normale reactie. Bovendien hadden we de match al eerder moeten beslissen.”

Toestemmin­g Vormer bij strafschop

Dat klopt. Club Brugge mag dan wel de ploeg zijn die in België procentuee­l gezien het meeste doelpunten puurt uit haar schoten, gisteren op de Freethiel blonk blauw-zwart uit in inefficien­tie. Enerzijds omdat Davy Roef een begenadigd­e dag had, anderzijds omdat Club - zeker na rust - veel te slordig omsprong met de verkregen ruimtes voorin. “We hebben de kansen gehad om 0-2 en 0-3 te maken”, zuchtte Hans Vanaken, die met de goedkeurin­g van de ingevallen Vormer op strafschop Club op voorsprong mocht brengen. “We hebben misschien drie keer alleen voor doel gestaan. Het is onze eigen fout dat we die wedstrijd hier niet doodmaken. Zeker omdat we deze keer achterin heel weinig hebben weggegeven. We hadden de controle over de match. Misschien ontbreekt ons op dit moment gewoon dat tikkeltje geluk.”

Geen ramp, wetende dat de voorsprong op Anderlecht dertien punten bedraagt. Al maakt Club Brugge het zichzelf kennelijk graag moeilijk op weg naar een nieuwe landstitel.

Kenneth Vermeer (doelman Club Brugge) ‘‘Ik neem Jordy Clasie niets kwalijk. Het was een normale reactie. Bovendien hadden we de match al eerder moeten beslissen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium