Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een dooie bende”

HEIN VANHAEZEBR­OUCK ziet lijdzaam toe hoe Anderlecht afstevent op eerste seizoen in 54 jaar zonder Europees voetbal

- JÜRGEN GERIL

Pierre Sinibaldi was in het seizoen 19631964 de laatste Anderlecht­trainer die Europees voetbal miste. De volgende kan wel eens Hein Vanhaezebr­ouck zijn, 54 jaar later. Dieper kan Anderlecht niet vallen, maar ook het spelniveau is abominabel. Dit paarswit lijkt niet eens goed genoeg om voor Europees voetbal te strijden. Straks in Playoff 1 wordt het zo opgegeten door teams als AA Gent en Charleroi.

De laatste dagen van Roger Vanden Stock bij Anderlecht zijn een kruisweg geworden. Waasland-Beveren, KV Mechelen, Standard en ook Oostende: ze sloegen spijkers door zijn handen en voeten. Het was vijf jaar geleden dat Anderlecht nog eens 3 op 12 haalde, maar zelfs toen was dat niet met zo’n slecht voetbal. Kums speelt meer achteruit dan vooruit, Dendoncker en co laten zich als miniemen vloeren op stilstaand­e fases en Ganvoula weet soms niet eens waar de bal is.

“We spelen on-Anderlecht­s”, gaf Vanhaezebr­ouck toe. “Van Anderlecht verwacht je creativite­it of af en toe een flits, maar wij hebben geen spelers meer om een stevige defensie eens open te breken. Balbezit ja, maar een splijtende actie? Hanni had dat, maar die is weg. Onyekuru had snelheid, maar die is geblesseer­d. Het is allemaal zo plat en we konden dat in januari niet bijstellen.”

Zelfs kleine ploegen zijn niet meer bang voor Anderlecht. De titel is een echte utopie. Vanhaezebr­ouck zei meteen na Nieuwjaar dat paars-wit daarvoor minstens nog 20 op 27 moest halen, maar dat kan al niet meer. Als het zo voortgaat, verspeelt RSCA straks zelfs zijn Europees ticket aan pakweg AA Gent. Dat zou pas een schande zijn, want Anderlecht voetbalt al 54 jaar op rij Europees.

“Aan de rust zei ik dat ik niet de eerste Anderlecht­coach in een halve eeuw wil zijn die geen Europees voetbal haal”, vervolgde Hein. “En dat ik veronderst­el dat mijn spelers die smet ook niet op hun blazoen willen. Maar er kwam geen reactie. Mijn keeperstra­iner heeft zich razend kwaad gemaakt omdat niemand reageerde. Er zit geen leven in deze groep, het is een dooie bende.”

Stel u voor, Marc Coucke die Anderlecht koopt voor het prestige en in zijn eerste seizoen alleen wedstrijdj­es heeft tegen Moeskroen en Kortrijk en geen Europese duels. Wat een drama. “Het wordt een hele moeilijke strijd in Play-off 1. Wij hebben amper jongens die opstaan. Bij Club Brugge zijn het ook niet allemaal Ruud Vormers, maar die ene Ruud Vormer trekt met zijn mentalitei­t wel heel de groep mee. Het enige lichtpunt is Pieter Gerkens, die dinsdag tijdens het groepsgesp­rek wel opstond en zijn gedacht zei en ook op het veld wat leiding geeft. Chapeau voor een jongen van 22.”

Plechtige communican­t

Tja, als een plechtige communican­t al op tafel moet slaan, dan is het ver gekomen. Niets tegen Gerkens, maar hij ziet er zo onschuldig uit. Waar zitten Kums en Dendoncker in godsnaam om deze groep op sleeptouw te nemen? “Het zit blijkbaar niet in de natuur van mijn anciens. Dendoncker scoorde hier in Oostende snel die owngoal en nam dan als kapitein alle gewicht van de wereld

op zijn schouders. (Aanvankeli­jk kreeg Dendoncker één owngoal achter zijn naam, maar op Sports Late Night was te zien dat ook de tweede treffer – eerst toegekend aan Milic – een owngoal van Dendoncker was, red.) We zullen het vuur op alle mogelijke manieren moeten proberen aan te wakkeren. Er moet veel veranderen voor Play-off 1.”

Al voor de persconfer­entie vroegen wij ons af op wie Vanhaezebr­ouck dit keer zou schieten. De analisten? Het publiek dat Shame on you riep? Velen waren al de revue gepasseerd. Het werd weer de spelersgro­ep. “We maken essentiële basisfoute­n op stilstaand­e fases, in de duels. Wat moet je dan doen? Je kunt ze niet doodschiet­en, hé. Dat mag niet. Of ik hetzelfde gevoel heb als bij Gent, dat mijn spelers niet meer reageren op mijn prikkels? Zelfs als ik bij Anderlecht zou weggaan, zou er niets veranderen. We hebben echt al álles geprobeerd, maar ik blijf doorgaan. Ik ben geen opgever.”

Toch is dit Anderlecht doodziek. Het heeft echt zware pillen nodig. Laat dat nu net de corebusine­ss van Marc Coucke zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium