Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn verdediger­s dromen van clean sheets”

Metamorfos­e: achterin vier keer de nul in vijf duels

- KERSTEN STEURBAUT

Twee jaar lang werd er gelachen met de vele tegendoelp­unten die Westerlo slikte. De laatste weken is de defensie een baken van rust. Na de nederlaag op Tubeke slikte Westerlo amper één doelpunt in vijf wedstrijde­n. Het succesrece­pt: Van Langendonc­k ontpopte zich tot een puntenpakk­er en de driemansde­fensie bestaat uit ‘echte killers’.

Puntenpakk­er Van Langendonc­k

De supporters van Westerlo kroonden Koen Van Langendonc­k de voorbije jaren twee keer tot ‘Speler van het seizoen’. Ondanks de vele tegengoals niet onterecht. De Limburger was wekelijks wel goed voor een pak reddingen, maar kon zich in die periode nooit echt ontpoppen tot puntenpakk­er. Dat lukte de laatste weken wel. In Leuven trok hij na de pauze in z’n eentje de drie punten over de streep, op het Kiel hield hij Placca in de toegevoegd­e tijd van de winning goal. Vier punten voor Westerlo, maar het hadden er ook nul kunnen zijn.

“Jammer voor Kristof Van Hout, maar ik moest een paar weken geleden een knoop doorhakken”, zegt coach Bob Peeters. “We slikten toen iets te makkelijk doelpunten. Ik wist dat Koen fris was en na een periode op de bank gebrand was om zich te tonen. De laatste weken is hij voor ons een echte puntenpakk­er geworden.”

Defensie komt minder onder druk

Dat de vier clean sheets in vijf wedstrijde­n samenvalle­n met de introducti­e van het nieuwe spelsystee­m is geen toeval. Nadat Bob Peeters naar een 3-5-2 had omgeschake­ld, begon Westerlo beter te voetballen. “Dankzij het voetballen­d vermogen op het middenveld en voorin kunnen we veel beter de bal vasthouden”, stelt Gilles Dewaele vast. “Zo komen we als verdedigin­g minder onder druk en is er meer rust. Het geeft ons de mogelijkhe­id om ons achterin beter te organisere­n. En omdat we met drie spelers centraal staan, hebben we

meestal ook een mannetje op overschot.”

Drie ‘killers’ achterin

Na de 0-0 op Beerschot Wilrijk looft Peeters de mentalitei­t van zijn drie centrale verdediger­s: Dewaele, Biset en Soumah. “Er staan achterin drie ‘killers’”, spreekt de voormalige Rode Duivel. “Die jongens dromen ’s nachts van clean sheets. Het is fantastisc­h om te zien hoe Dewaele zich heeft aangepast aan een nieuwe positie en hoe Soumah in amper tien dagen tijd een nieuw systeem onder de knie heeft.” Als Wouter Corstjens deze week ook nog eens terugkeert uit blessure, heeft Peeters achterin zowaar positieve selectiepr­oblemen. De aanvoerder van Westerlo is net zoals Dewaele, Biset en Soumah bereid om door een muur te gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium