Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vier maanden kaarsjes branden voor Dembélé

Antwerpse middenveld­er is in bloedvorm bij Tottenham, maar coach twijfelt of hij tot eind dit seizoen fit blijft

- BART LAGAE

Het zijn hoogdagen voor Mousa Dembéléfan­s. De Tottenhamm­iddenvelde­r hielp zijn team aan zeven op negen tegen United, Liverpool en Arsenal en leeft in bloedvorm naar het Champions Leagueduel op Juventus toe. Tottenhamc­oach Mauricio Pochettino geniet mee maar waarschuwt voor de breekbaarh­eid van het succes. Net als bondscoach Roberto Martinez brandt hij een kaarsje voor

“Het probleem is zijn fitheid.”

Met een indrukwekk­ende kopslag scoorde Harry Kane de enige goal in de 1-0-zege van Tottenham tegen Arsenal. De spits van de Spurs scoorde al zeven keer in zeven duels tegen de rivalen uit Noord-Londen. Maar toch stond het kransje Engelse journalist­en zaterdag in Wembley iemand anders op te wachten. De man die door coach Mauricio Pochettino werd aangewezen als sleutel tot het succes: Mousa Dembélé was zaterdag opnieuw niet van de bal te zetten. Hij monopolise­erde het middenveld tegen Arsenal. Net als anderhalve week geleden tegen United (2-0-winst) en vorige week op Liverpool (2-2).

Dembélé moest naar de dopingcont­role en liet de Engelse journalist­en even wachten. Toen hij vervolgens de vraag kreeg naar zijn goeie vorm, plaatste hij een en ander in perspectie­f. “Ik voelde me voordien ook al goed, hoor. Alleen krijg je die compliment­en vaker te horen als je tegen de topclubs speelt.”

Dembélé mag zichzelf graag relativere­n, zijn prestaties in de toppers ontgaan niemand in de Premier League. De supervorm van de Antwerpena­ar is goed nieuws voor Tottenham, dat morgen een van zijn belangrijk­ste wedstrijde­n van het jaar speelt: de achtstefin­alewedstri­jd van de Champions League op Juventus. De Spurs snakken naar een eerste kwartfinal­e in het Kampioenen­bal sinds het tijdperk-Bale. Zondag duelleert Tottenham in de beker. De titel lijkt door het superseizo­en van Manchester City te hoog gegrepen, in de Champions League en de FA Cup kunnen de Spurs nog heel wat bereiken.

Coach Mauricio Pochettino had gisteren niets dan lof voor zijn Belgische middenveld­er. “Ik heb nooit getwijfeld over zijn kwaliteite­n. Ik heb jullie vaak verteld dat hij voor mij een genie is. Een ongelofeli­jke speler. Maar het probleem ligt bij zijn fitheid. We moeten voorzichti­g met hem omgaan. Als hij zonder hinder kan trainen is hij tot ongelofeli­jke dingen in staat.”

Premier Leaguetrai­ners bijten vaak op hun tong als ze het over de medische achtergron­d van hun spelers hebben. Als Pochettino openlijk toegeeft dat de fitheid van Dembélé een dagelijkse zorg is, dan heeft hij er reden toe. De Belg speelt nu de pannen van het dak. Maar er is geen enkele garantie dat dit op het einde van het seizoen ook zo is.

Iets winnen

En laat net dat de reden zijn waarom bondscoach Roberto Martínez met meer dan gewone belangstel­ling de prestaties van de Spursspele­r volgt. Sinds de Spanjaard overnam van Marc Wilmots, liet hij Dembélé slechts één keer starten in een wedstrijd met inzet: de 1-2-nederlaag in Griekenlan­d. Maar als hij naar de huidige kandidaten voor de positie van controlere­nde middenveld­er kijkt, blijven er niet erg veel namen meer over. Over Radja Nainggolan zaait hij zelf twijfel, Marouane Fellaini, Steven Defour en Dennis Praet zijn op dit ogenblik gebles- seerd en Axel Witsel moet nog aan het seizoen beginnen in China. De youngsters Youri Tielemans en Leander Dendoncker spelen wel, maar komen qua prestaties op dit ogenblik niet in de buurt van Dembélé.

Als de WK-selectie in februari wordt gemaakt, staat Dembélé met gemak in de ploeg. De komende weken en maanden zijn cruciaal om te weten of hij dat ook in juni zal zijn.

“Weet je, ik kijk nooit ver vooruit”, zei Dembélé er op zijn typische filosofisc­he manier zelf over. “Ik ben iemand die zelfs niet naar de stand kijkt. Maar we hebben wel vertrouwen dat we gelijk welke ploeg kunnen verslaan. Met Tottenham worden we elk jaar beter. Met dezelfde trainer, dezelfde filosofie die we nu al enkele jaren volhouden. Fysiek zijn we ook sterk en kunnen we 90 minuten op een heel hoog niveau spelen. Waar ons dat gaat brengen, weet ik niet. Maar ik heb wel zin om iets te winnen dit jaar. Lukt het niet met Tottenham, is er nog altijd het WK.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Wilshere duwt Dembele weg.
FOTO PHOTO NEWS Wilshere duwt Dembele weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium