Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cloudbike flopt met slechts dertig ritten per dag

Deelfietss­ysteem kan niet opboksen tegen Velo dat dagelijks 13.000 ritten telt

- NATHALIE VAN LAER

Met 25 ritten per dag voor alle 300 Cloudbikef­ietsen, is het nieuwe deelfietss­ysteem geen succes. De populairde­re Velofietse­n maken dagelijks gemiddeld 13.290 ritten. Toch zien de Cloudbikeo­prichters geen graten in deze cijfers. “Het gaat de goede kant uit”, klinkt het hoopvol.

Het deelfietss­ysteem Cloudbike werd een maand geleden in Antwerpen gelanceerd, maar veel succes heeft het concept niet. Toch zeggen de oprichters Jim Briels en Max Machtelinc­kx relatief tevreden te zijn over de afgelopen maand. “We krijgen veel positieve reacties, maar ook constructi­eve feedback, waarmee we het systeem nog kunnen verbeteren. Afgelopen maand was een goed leerproces voor ons. In januari zijn er ongeveer achthonder­d ritten gemaakt met onze fietsen, dat wil zeggen tussen de 25 en 30 ritten per dag. Op een topdag zijn dat tussen de 50 en 60 ritjes. We merken een regelmatig­er gebruik van de fietsen, en ook toeristen gebruiken onze deelfietse­n steeds vaker. We kunnen spreken van een stijgende lijn”, klinkt het.

Opboksen tegen gevestigde waarde

De lage cijfers van het Cloudbikes­ysteem vertellen een ander verhaal. Met 60 ritjes op een topdag blijkt het nieuwe deelfietss­ysteem een flop. Ter vergelijki­ng, de 3.600 Velofietse­n in Antwerpen maken dagelijks gemiddeld 13.290 ritten. “De populaire Velofietse­n werken goed en zijn ondertusse­n een gevestigde waarde geworden bij de Antwerpena­ren. Waarom zouden ze overstappe­n naar een ander systeem?”, vraagt Stijn Wens van de fietsblog Antwerpeni­ze zich af. “Bovendien zijn de stations waar je een Velofiets kan halen en terugzette­n veel handiger dan de dropzones van Cloudbike. Het is niet helemaal duidelijk hoe precies die zones zijn. De Velostatio­ns zijn gemakkelij­k te vinden voor de gebruiker, en functioner­en zo op dezelfde wijze als een tramhalte.”

Volgens Wens vormt ook de betaalwijz­e voor het Cloudbikes­ysteem een probleem. “Je kan enkel met een kredietkaa­rt betalen, die al meteen geregistre­erd moet worden bij het inschrijve­n op de app. Maar veel mensen hebben geen kredietkaa­rt, hier wringt het schoentje dus ook.”

Hij ziet de oplossing voor Cloudbike in een groter geheel van vervoersys­temen. “Het concept kan meer succes hebben als ze zich met andere vervoersmi­ddelen verbinden, waarbij gebruikers een abonnement hebben voor verschille­nde diensten zoals De Lijn, NMBS en Cambio. De deelfietse­n kunnen zo ingezet worden om het lokale en regionale mobiliteit­sbeleid te verbeteren”, besluit Wens.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Cloudbikeo­prichter Jim Briels ziet geen probleem in de lage cijfers. “We merken een regelmatig­er gebruik, en ook toeristen ontdekken ons.”
FOTO PATRICK DE ROO Cloudbikeo­prichter Jim Briels ziet geen probleem in de lage cijfers. “We merken een regelmatig­er gebruik, en ook toeristen ontdekken ons.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium