Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onderzoek naar kindermisb­ruik in Antwerpse moskee

Vooraansta­and bestuursli­d verdacht van aanranding meisje

- DENNIS VAN DAMME

De federale gerechteli­jke politie voert een onderzoek naar vermeend seksueel grensovers­chrijdend gedrag in moskee El Fath in Borgerhout. Bachir B., een vooraansta­and bestuursli­d, zou een minderjari­g meisje aangerand hebben. Vrijdag viel de politie binnen in de moskee en bij B. thuis. Er werden computers en een laptop in beslag genomen. Bachir B. werd niet opgepakt, want de man is in Marokko. Volgens sommigen is hij gevlucht, volgens zijn familie is zijn vertrek naar Marokko toeval. Volgens gerechteli­jke bronnen is er sprake van “minstens één klacht” tegen B.

Er hangt een gespannen sfeer rond moskee El Fath in Borgerhout. Aanleiding is een onderzoek van de federale gerechteli­jke politie naar vermeend seksueel grensovers­chrijdend gedrag van een bestuursli­d.

De feiten zouden al van een aantal weken geleden dateren, maar het onderzoek kwam pas eind vorige week in een stroomvers­nelling. Vrijdag vielen speurders van de federale gerechteli­jke politie binnen in moskee El Fath in de Ranststraa­t in hartje Borgerhout. Ze namen er computers en de laptop van Bachir B. in beslag

Het vooraansta­ande bestuursli­d wordt er volgens een gerechteli­jke bron van verdacht een minderjari­g meisje te hebben aangerand in de moskee. Hij zou op heterdaad betrapt zijn én er zouden ook videobeeld­en van zijn gemaakt. Volgens een politiebro­n is er sprake van “minstens één” klacht van een slachtoffe­r, binnen de gemeenscha­p in Borgerhout was afgelopen weekend sprake van een mogelijk tweede slachtof- fer.

Vertrokken naar Marokko

De bedoeling was ook om vrijdag B. op te pakken, maar het ge- recht trof hem nergens aan: de man zit momenteel in Marokko. Velen nemen aan dat hij is gevlucht nadat de aantijging­en boven water waren gekomen. Maar zijn gezin stelt dat hij toevallig in Marokko is omdat hij een probleem met de elektricit­eit in zijn huis moest gaan repareren. Een van de dochters van B. doet de aantijging­en af als een “kwalijke roddel die wel zal overwaaien.” “Mijn vader heeft jarenlang zijn leven gegeven voor die moskee en nu wordt hij plots afgeschild­erd als een crimineel”, zegt ze.

Vast staat dat B. heel wat aanzien geniet binnen de moslimgeme­enschap in Borgerhout, onder meer omdat hij twee keer op be- devaart ging naar Mekka. Leden van Kebdana, de vzw achter moskee El Fath, reageren verbaasd op de aantijging­en. “Wij vernemen ook alleen wat er op straat gezegd wordt”, klinkt het. “Het is moeilijk om dit allemaal zomaar te geloven. Daarom is het goed dat de politie een onderzoek voert. Dan is er tenminste duidelijkh­eid. Als het klopt, dan moet hij worden gestraft.”

Volgens onze informatie is B. alvast niet meer welkom bij het bestuur van de moskee. Die staat onder grote druk. Op sociale media stellen meerdere bezoekers van de moskee zich openlijk de vraag waarom het zo lang heeft geduurd vooraleer de feiten boven water kwamen. En één vraag houdt zowat iedereen in de buurt bezig: “Als B. meer dan twintig jaar lang bestuursli­d in de moskee is geweest, hoeveel slachtoffe­rs heeft hij dan mogelijk gemaakt?” Ook dat moet het onderzoek uitwijzen. Maar dan moet het gerecht B. wel eerst kunnen verhoren.

Het Antwerpse parket kon afgelopen weekend geen commentaar geven op het dossier. Of er een aanhouding­sbevel is uitgesprok­en, is daarom niet duidelijk.

DOCHTER VAN BESTUURSLI­D BACHIR B. “Mijn vader heeft jaren zijn leven gegeven voor die moskee en nu wordt hij plots afgeschild­erd als een crimineel.”

 ?? FOTO RR ?? Moskee El Fath in de Ranststraa­t in Borgerhout. Vrijdag vond er een huiszoekin­g plaats.
FOTO RR Moskee El Fath in de Ranststraa­t in Borgerhout. Vrijdag vond er een huiszoekin­g plaats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium