Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De feilbare plannen voor de Leien

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

H et is eigen aan grote projecten dat ze vertraging oplopen en een pak meer kosten dan geraamd. Niks nieuws onder de zon. Of het nu overheden zijn die de plannen maken of bedrijven of particulie­ren zoals u en ik, iedereen trapt altijd weer in de val van het optimistis­che plannen. Wetenschap­per en Nobelprijs­winnaar Daniel Kahneman gaf er in zijn bestseller Ons Feilbare Denken uit 2011 een paar sprekende voorbeelde­n van. Zo bleek uit onderzoek dat Amerikanen die hun keuken renoveerde­n, gemiddeld 18.658 dollar budgetteer­den, maar gemiddeld 38.769 dollar uitgaven. In een studie over grote spoorwerke­n over heel de wereld bleek dat de budgetten met gemiddeld 45% overschred­en werden. En dan wist Kahneman nog niks over het Antwerpse justitiepa­leis, dat los vier keer meer kostte dan vooropgest­eld...

Toch verbaast de vertraging bij de werken aan de Leien. De beruchte ‘knip’ werd aangebrach­t begin juni 2017 en in het voorjaar 2019 moest het allemaal achter de rug zijn. Maar na acht maanden al is er sprake van elf maanden vertraging (al is dat nog niet officieel bevestigd). Dat is fors. Bovendien lekte het uit via sp.a-gemeentera­adslid Toon Wassenberg. Anders hadden we er nu nog niks van geweten.

En we weten drie dagen na dat nieuws nog altijd niet wat er nu eigenlijk aan de hand is. N-VA-schepen Koen Kennis voert aan liever niet te communicer­en als hij daarover van de aannemer nog niet voldoende duidelijkh­eid heeft. Daar valt wat voor te zeggen. Aan mededeling­en met veel vraagteken­s heeft niemand wat. Het is ook een delicate kwestie: iemand moet opdraaien voor de extra kosten. In theorie is dat aannemer Tramcontra­ctors, een joint venture van bouwgroep BAM en Engie Fabricom.

Juist om zich te wapenen tegen te rooskleuri­ge planningen, kiezen overheden ervoor om aannemers contractue­el aansprakel­ijk te maken voor vertraging­en. Dat kan helpen. Maar diezelfde overheden kiezen bij aanbestedi­ngen ook liever voor de snelst werkende kandidaten en zo zien aannemers zich genoodzaak­t om toch weer zo scherp mogelijk te timen. Dat kan in het slechtste geval leiden tot wurgcontra­cten met alleen maar verliezers: aannemers die de boot ingaan en projecten die aanslepen.

Zo’n vaart hoeft het hier natuurlijk niet te lopen. Er kan ook sprake zijn van overmacht. En het kan geen kwaad om voor ogen te houden dat Antwerpen hoe dan ook eindelijk een fraai, nieuw hart zal krijgen tussen Meir, station en Keyserlei in. En dat het met de verkeersel­lende doorgaans meevalt: shoppers hoeven zich niet te laten afschrikke­n. Maar hoe sneller er ophelderin­g komt, hoe beter, in het bijzonder voor de getergde winkeliers. En kan misschien iemand de Oosterweel­planning nog eens tegen het licht houden?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium