Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Viviani heeft Kittel al doen vergeten

- RONDE VAN DUBAI

Precies twaalf koersdagen had Elia Viviani nodig om met vier ritzeges iedereen bij Quick.Step Floors te overtuigen. De naar KatushaAlp­ecin vertrokken Marcel Kittel is al vergeten. De ster van de Italiaan is rijzend, die van de Duitser is (voorlopig) tanende. Vijf redenen waarom Patrick Lefevere alweer in zijn vuistje mag lachen. 1. Het felbegeerd­e plekje in de sprinttrei­n

Wie niet zo rijk is als Sky, UAE, Bahrein-Merida of Katusha-Alpecin moet vooral inventief zijn. Dat is exact wat Patrick Lefevere bij Quick.Step Floors deed. Hij liet zijn métier spreken en kwam zo bij Viviani terecht. Die won vorig seizoen dan wel al tien keer, maar meestal was hij al de helft van zijn energie kwijt om naar het juiste wiel te laveren voor de eigenlijke sprint zelf. Dus bood Lefevere hem een plaatsje helemaal aan het einde van zijn sprinttrei­n aan. “Winnen is nu ineens zoveel gemakkelij­ker geworden”, bekent Viviani.

2. Met dank aan de ijzervrete­rs

Viviani reed de voorbije drie jaar bij Sky. Als een marketeer blijft hij zeggen dat hij er gelukkig was, maar na de Dubai draaide hij er niet meer omheen.

“Het is een wereld van verschil met Quick.Step. Er heerst dezelfde familiare sfeer waarin ik me goed voel, maar deze ploeg is veel groter, veel meer gestructur­eerd en heeft in elke koers opnieuw een renner die wil/kan winnen. Het is een bende ijzervrete­rs die altijd tot het gaatje gaat.”

3. Onverzadig­bare honger

Viviani bood zich op de eerste ploegstage al aan als een jongen met een onverzadig­bare honger, en dat bewees hij de afgelopen dagen.

“Deze vier zeges zijn mooi, maar dit vraagt om bevestigin­g. Op een dag wil ik de beste sprinter ter wereld zijn. Milaan - Sanremo, Gent - Wevelgem, de Scheldepri­js: ik wil ze ooit allemaal winnen.”

Met zo’n dromen onderschei­dt hij zich fel van zijn voorganger Kittel, die het de voorbije dagen had over “een nieuwe groep vormen”.

4. Duidelijke planning

Viviani kende nooit een betere seizoensta­rt. Niet dat hij veel meer deed dan andere jaren.

“Ik zakte met 5.000 trainingsk­ilometers naar Australië af. Bij Quick.Step Floors weten ze wel heel goed waarmee ze bezig zijn. Al op 3 januari zat ik Down Under om te acclimatis­eren. Na de Cadel Evans Great Ocean Road kwam ik onmiddelli­jk naar Dubai, waar ik in alle rust een week alleen kon trainen. Het zijn zulke dingetjes die het verschil maken. Ik weet hier ook duidelijk aan wat ik toe ben: Fernando Gaviria rijdt de Tour, ik de Giro. Hier worden duidelijke afspraken gemaakt.”

5. Siamese tweeling met Sabatini

Lefevere liet Marcel Kittel in augustus vertrekken, al was hij in eerste instantie bereid de Duitser aan boord te houden. Fabio Sabatini – Kittels rots in de branding – bleef wél aan boord en is erop gebrand om Kittel duidelijk te maken wat zijn aandeel was in het succes van de Duitser.

Vandaag vormt Sabatini een Siamese tweeling met Viviani, zoals Richeze dat doet met Gaviria. De koppels kennen elkaar door en door.

Zo ver staat Kittel met zijn nieuwe sprinttrei­n bijlange nog niet. Hij kreeg de wagonnetje­s nog geen enkele keer gerangeerd en zag in de slotrit zijn lead-out Haller zelfs voor hem eindigen. Neen, het ene jaar is het andere niet. De ene ploeg nog minder de andere.

HUGO COOREVITS

 ?? FOTO AFP ?? Ziezo, weer een nieuwe trofee voor de prijzenkas­t van Elia Viviani.
FOTO AFP Ziezo, weer een nieuwe trofee voor de prijzenkas­t van Elia Viviani.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium