Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgian Cats missen Ann Wauters

Kleine nederlaag biedt perspectie­f voor groepswins­t

- PATRICK CEULEMANS

De terugkeer naar Praag, waar de Belgian Cats vorige zomer op het EK een bronzen medaille veroverden, bracht geen nieuw succes. Na een droomstart gingen de Cats onderuit. De ervaring van boegbeeld Ann Wauters werd hard gemist.

Geen drie op drie voor de Belgian Cats in de EK-kwalificat­ieronde. Zonder Ann Wauters gingen de Cats in Praag onderuit.

“Het was offensief niet goed. Positief is wel dat we slechts een kleine nederlaag incasseren. In november winnen met meer dan vijf punten verschil en dan zou groepswins­t een feit moeten zijn”, zegt bondscoach Philip Mestdagh. “We misten vandaag Ann Wauters. Ik reken op haar en ze zal dit jaar nog terugkeren. Haar aanwezighe­id is op én naast het parket van enorm groot belang. Dat maakte de partij van vandaag duidelijk. Maar, altijd wijzen naar Ann is niet correct. Ook de andere speelsters moeten hun verantwoor­delijkheid nemen. Slechts dan kunnen we succesvol blijven en de hype rond de Cats laten verder leven.”

Dat de 37-jarige Ann Wauters werd gemist is logisch, maar bewijst ook dat de jonge lichting nog veel werk voor de boeg heeft. Emma Meesseman (23 punten, 12 rebounds) toonde haar Europese klasse. Kim Mestdagh (10 punten) opende sterk, maar deemsterde dan weg. De overige tien Cats scoorden slechts vijftien punten. Een povere 18 op 63 shotselect­ie zorgde ervoor dat een droomstart (9-20) niet werd omgezet in winst. De Tsjechen roken bloed en via onder meer Alena Hanusova (16 punten, 7 rebounds) ging het van 27-27 halfweg naar 37-35 en maximaal 51-42. De Cats wankelden, maar Emma Meesseman beperkte de schade naar een kleine 53-48-nederlaag.

De acht groepswinn­aars en de zes beste tweedes zijn gekwalific­eerd voor het EK van 2019 in Letland en Servië.

Woensdag tegen Zwitserlan­d

Woensdag ontvangt België in een uitverkoch­te De Lange Munte in Kortrijk Zwitserlan­d. De 17-jarige Billie Massey vertrekt woensdag naar LA voor het prestigieu­ze kamp Basketball Without Borders, maar Heleen Nauwelaers van het Franse Mondeville en Jaleesa Maes (Liège Panthers) voegen zich vandaag bij de selectie.

 ?? FOTO DENIS ESSER ?? Emma Meesseman was opnieuw de uitblinkst­er bij de Cats.
FOTO DENIS ESSER Emma Meesseman was opnieuw de uitblinkst­er bij de Cats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium