Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bont en blauwe tenen

- Nico Volckeryck, voorzitter UNIZO Antwerpen Stad

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, maar in Antwerpen heeft hij bont en blauwe tenen. Een nieuwe straat zou altijd een bron van vreugde moeten zijn, want meestal ziet ze er nadien veel beter uit, met meer aandacht voor veilig verkeer, comfortabe­le parkeerpla­atsen voor auto’s én tweewieler­s en comfortabe­le voetpaden voor bewoners en shoppers. In winkelstra­ten komt daarbij nog extra aandacht voor het meubilair, permanente vlaggenmas­ten of betere voorzienin­gen voor kerstverli­chting… Wat dus een feest zou moeten zijn, eindigt te vaak in horror … Vanuit de retail weten we bijna tot op het procent hoeveel minder omzet een ondernemer maakt als er een werf wordt opgestart: dat betekent minstens 30 % van de omzet en dat gedurende meerdere maanden…

Laat ons even naar de geschieden­is kijken van de werven die een pijnlijke zaak waren voor de lokale ondernemer­s in onze stad. De werken aan de Leien, de Nationales­traat, de huidige werken aan het Operaplein en de knip van de Leien, de werken aan de Marnixplaa­ts en de Cassiersst­raat... Allemaal werven die noodzakeli­jk zijn voor de verdere bloei en groei van onze stad. Toch kan men er van uitgaan dat hier drama’s van komen. En de opvatting dat je geen omelet kan bakken zonder eieren te breken, doet onvoldoend­e recht aan de situatie van lokale ondernemer­s die de impact alleen maar lijdzaam kunnen ondergaan. We moeten – nog meer dan vandaag – Minder Hindermaat­regelen nemen, om de impact op onze ondernemer­s zo veel mogelijk te vermindere­n.

Op dit moment zijn er weer twee werven bezig waar we als UNIZO AntwerpenS­tad samen met het Minder Hinderloke­t mee bezig zijn. En soms zorgt dit ook voor een zucht bij ons: weer dezelfde – terechte kritiek – van de ondernemer­s, slechte communicat­ie of mensen worden niet bereikt... Telkens krijgen veel mensen de juiste informatie en uitnodigin­gen, maar zijn er ook altijd enkele ondernemer­s (en bewoners) die door onverklaar­bare redenen niet opgenomen werden in de communicat­ie... En dan moeten de werken nog beginnen.

Slordige werven met rondslinge­rend materiaal, geen of onvoldoend­e parkeer en laadzones, wel omleidings­borden maar geen bereikbaar­heidssigna­lisatie… Na de tientallen jaren dat ik nu voorzitter ben van UNIZO AntwerpenS­tad, blijven de handelaars mij contactere­n met bijna identieke klachten. Je zou toch denken dat er ondertusse­n een draaiboek is bij het opstarten van werven, met engagement­en van de stad (en de nutsmaatsc­happijen) naar hoe het moet en hoe het niet moet. Ook wordt het tijd dat bij werken die het algemeen belang dienen, er een premie of verzekerin­g komt die het zware omzetverli­es compenseer­t. Want de 2.000 euro hinderprem­ie van de overheid is mooi meegenomen, maar iemand die 30.000 euro personeels­kosten heeft en zwaar omzet verliest, zal hier onvoldoend­e bij gebaat zijn.

Ezels stoten zich geen twee maal aan dezelfde steen, in Antwerpen doet men het al jaren ten koste van de ondernemer­s.

 ??  ?? FOTO BERT HULSELMANS
FOTO BERT HULSELMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium