Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boho Strings repeteert met topcomponi­st Wim Henderickx

Boho Strings repeteert met topcomponi­st Wim Henderickx

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Liefhebber­s van klassieke muziek zaten gisteren goed in ’t Werkhuys. Daar hield strijkerse­nsemble Boho Strings van dirigent en Borgerhout­enaar David Ramael een open repetitie. Speciale genodigde was een van de meest prominente componiste­n van ons land: Wim Henderickx.

Boho Strings repeteerde er nog een laatste keer om later deze week in deSingel Nostalgia op te nemen, een cd met onuitgegev­en werk van Wim Henderickx. “Het zijn intensieve dagen”, lacht dirigent Ramael. “Maar de repetities verlopen goed”, zegt Henderickx enthousias­t. De twee muzikale zielen hebben elkaar gevonden. “Boho Strings denkt na over de toekomst van klassieke muziek. Ze zoeken mee naar nieuwe wegen om een breed publiek te bereiken en te betrekken”, legt Henderickx uit. “Ook ik vind dat belangrijk.”

Ramael knikt. “Klassieke muziek heeft het imago van snobistisc­h en ouderwets te zijn, terwijl de kunstvorm wel degelijk iets te zeggen heeft over onze maatschapp­ij. Ook wij kunnen de vinger aan de pols houden. Met Boho Strings zijn we steeds op zoek naar manieren om dat te doen.”

Binnen die visie past cultureel ontmoeting­scentrum ‘t Werkhuys als uitvalsbas­is, net zoals het initiatief om op geregelde basis open repetities te organisere­n. “In ’t Werkhuys bereik je een breed publiek. Mensen ongeacht hun achtergron­d komen naar hier. Hier ligt de drempel een stuk lager om gratis naar een profession­eel ensemble te komen kijken. Ik zie zulke momenten als kennismaki­ng. Wie weet kopen onze bezoekers later een ticketje voor deSingel of Bozar”, zegt Ramael.

“Muziek draait om communicer­en”, vult Henderickx aan. “Net daarom klopt het om hier, in ’t Werkhuys, te repeteren.”

Door de vierde wand

Voor de muzikanten van Boho Strings is het hard werken om Henderickx’ stukken in te studeren. En dat terwijl ze vorige week een project hadden in Bozar. “We hebben meerdere projecten lopen. Daarmee raken we actuele thema’s aan zoals de vluchtelin­gencrisis of deradicali­sering. De muziek die we binnen dat thema spelen, kaderen we naar ons publiek. Soms vertel ik het verhaal, soms werken we samen met videokunst­enaars. Zo proberen we die fameuze vierde wand, de muur tussen ons en het publiek, af te breken.”

“Het publiek informeren en enthousias­meren is cruciaal”, treedt Henderickx hem bij. “We moeten meer out of the box denken zonder in te boeten op het artistieke.” Nu zijn er te veel verborgen regels die het voor een nieuw publiek moeilijk maken om klassieke muziek te leren kennen. “Zoals: wanneer mag ik applaudiss­eren? Hier mag dat wanneer je wil. Wij stappen af van die ‘poppenkast’ van het concert.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? David Ramael (links) en Wim Henderickx (erachter).
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS David Ramael (links) en Wim Henderickx (erachter).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium