Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Debussy op locatie

- (id)

Claude Debussy overleed op 25 maart 1918 in Parijs op 55jarige leeftijd. De impression­istische componist wordt honderd jaar later herdacht met een concertree­ks op unieke Antwerpse locaties.

De concertree­ks, die maandag aftrapt in galerie De Zwarte Panter, vaart onder de vlag Monsieur Croche.

“Dat was het pseudoniem van Debussy”, weet Boy Wijenbergh. “De componist schreef geregeld stukken waarin hij de kwaliteit van het werk van tijdgenote­n onder de loep nam. Zo vond hij het werk van Fauré vaak ‘te vrouwelijk’. Die recensies onderteken­de hij met Monsieur Croche.”

Meer dan louter Debussy brengt de concertree­ks ook werk van andere Franse componiste­n. En er wordt niet alleen piano gespeeld.

“De reeks kwam er op initiatief van de Israëlisch­e pianist Tal Walker, die zijn opleiding genoot aan het Conservato­rium van Antwerpen. Voor deze concerten strikte hij twintig internatio­nale muzikanten. Sam Verlinden treedt telkens op als verteller om bij elk concert de link te leggen naar de muziekgesc­hiedenis en Debussy.”

Het eerste concert met veel muziek van Fauré vindt maandag plaats in De Zwarte Panter. In het Maagdenhui­s (03/04) staat Debussy centraal. Galerie Valerie Traan (06/05) rolt de rode loper uit voor Ravel. In de Sint-Joriskerk (06/07) ten slotte weerklinkt Poulenc.

Tickets (15 euro) via www.monsieurcr­oche.be

 ?? FOTO RR ?? Claude Debussy.
FOTO RR Claude Debussy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium