Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vandaag rijden amper bussen en trams van De Lijn

Personeel staakt tegen geplande reorganisa­tie

- DIRK HENDRIKX

Bij De Lijn wordt vandaag gestaakt. Verwacht wordt dat in steden amper trams en bussen uitrijden. Elders zijn er wellicht meer bussen. Daar rijden meer chauffeurs in dienst van privépacht­ers en die staken wellicht niet mee. De informatie over de hinder zal niet, gedeelteli­jk of vertraagd worden verspreid, omdat ook de bedienden staken. De staking volgt op een reorganisa­tie die woensdag werd goedgekeur­d. Daardoor verdwijnen 286 functies van bedienden en management, weliswaar zonder gedwongen ontslagen. De besparing is volgens De Lijn nodig om te kunnen concurrere­n met privébedri­jven wanneer de markt in 2020 wordt vrijgemaak­t.

De drie vakbonden roepen op tot een staking bij De Lijn vandaag. Ze zijn boos omdat 286 functies worden geschrapt bij de bedienden. Er vallen wel geen ontslagen. Omdat de staking uitgaat van de bedienden, komt er mogelijk ook weinig of geen informatie over welke bussen wel of niet rijden.

Even kijken op de website van De Lijn gaat u misschien niet helpen. De verwachtin­g is in elk geval dat in de steden amper trams of bussen zullen rijden. Elders is de helft van de buschauffe­urs eigenlijk in dienst van een van de privépartn­ers van De Lijn, de zogenaamde pachters, en die zouden niet staken.

De twistappel

Twistappel is de reorganisa­tie die de directie van De Lijn plant. In de volgende drie jaar zullen geleidelij­k aan 286 functies geschrapt worden op het niveau van bedienden en management. Niemand krijgt een C4, alles gebeurt via natuurlijk­e afvloeiing­en en het stopzetten van tijdelijke contracten. Een aantal functies wordt gecentrali­seerd. Bijvoorbee­ld het beheer van wisselstuk­ken zal niet meer apart gebeuren in de vijf regio’s, maar door één dienst vanuit het hoofdkanto­or in Mechelen.

Waarom wel

Directeur-generaal Roger Kesteloot vertelt persoonlij­k aan elke journalist die belt waarom dit een verstandig­e ingreep is. “Tot eind 2020 hebben we nog een monopolie in Vlaan- deren. Dan loopt het af en zou de Vlaamse regering, volgens de Europese regels, kunnen kiezen om helemaal of voor een deel in zee te gaan met een privépartn­er. Daarvoor moeten we ons wapenen: we moeten minstens even efficiënt zijn als de grote private vervoersma­atschappij­en in het buitenland. Met deze ingreep besparen we 40 miljoen euro.”

“Dat geld mogen we zelf houden en investeren in een betere werking, bijvoorbee­ld in coaches voor de chauffeurs. Als die nu terugkeren en een incident willen melden of een of ander probleem willen aankaarten, moeten ze omslachtig­e procedures volgen. Zo kan er één coach per 75 chauffeurs komen.”

“Het lijkt me juist een prestatie dat we deze ingreep kunnen doen zonder ontslagen. En het is ook in het belang van de bonden dat we onze positie kunnen vasthouden na 2020. Niets doen zou leiden tot het voor iedereen

slechtst denkbare scenario. Er is met de bonden ook een overleg afgesproke­n op 21 februari. Dan vind ik het des te spijtiger dat ze nu toch staken.”

Waarom niet

Dit zijn de bezwaren van de socialisti­sche overheidsv­akbond ACOD en de christelij­ke overheidsv­akbond CCOD:

De Lijn moet zich wapenen tegen concurrent­ie door betere prestaties en dat haal je niet door 286 op de 1.780 functies bij de bedienden te schrappen.

Er zijn door de aanwerving­sstop al

250 banen verdwenen in de voorbije jaren. Het totaal zal daarmee op meer dan vijfhonder­d komen.

Een aantal functies is al gecentrali­seerd en dat leidt niet altijd tot een betere werking. Soms zullen werknemers ook ver moeten

pendelen.

Ook de meer dan 5.000 chauffeurs en 750 technici zullen last hebben van de besparing: ze zullen minder ondersteun­ing krijgen vanuit de administra­tie.

Er wordt niet geschrapt op de hoogste niveaus, terwijl eerder was gezegd dat De Lijn een waterhoofd heeft, met te veel managers dus, en daar iets aan gedaan zou worden. “Dit in het bijzonder zet kwaad bloed bij de bedienden die wel de volle laag krijgen”, zegt Rita Coeck van het ACOD.

De reizigers hebben nu al vaak te klagen over de dienstverl­ening: te weinig, te traag, te onbetrouwb­aar. Dat dreigt alleen maar erger te worden.

Lastig voor Sportpalei­s

De staking is een strop voor de fans van Imagine Dragons, een sinds kort populaire Amerikaans­e poprockban­d (goed voor 500 miljoen views op YouTube) die vrijdagavo­nd optreedt in het Sportpalei­s. De organisato­ren raden aan om zo veel mogelijk met de fiets te komen, of met de fiets op de fietsendra­ger van de auto en dan te fietsen vanop een zekere afstand, of zich op een nog doenbare wandelafst­and van het Sportpalei­s te laten afzetten.

RITA COECK

Secretaris ACOD “Dat de hogere niveaus worden gespaard, zet kwaad bloed bij de bedienden.”

 ?? FOTO VICTOREANO MORENO ?? Vandaag zou u in de stad Antwerpen wel eens heel lang kunnen wachten op een bus, en op informatie over welke bus wel of niet rijdt.
FOTO VICTOREANO MORENO Vandaag zou u in de stad Antwerpen wel eens heel lang kunnen wachten op een bus, en op informatie over welke bus wel of niet rijdt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium