Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En toch zal dit niets veranderen

Gemiddeld één schietpart­ij in een Amerikaans­e school per week

- (mkm)

Amerika zit al aan de achttiende schietpart­ij in een school dit jaar, en we zijn nog maar 45 dagen ver. Sinds het bloedbad in Sandy Hook in 2012 zijn er al 239 gevallen geweest, gemiddeld één per week. Daarbij vielen liefst 139 doden. En toch: “Dit zal niets veranderen”, zeggen specialist­en. “Ook niet voor Trump. Over een paar weken is dit alweer overgewaai­d.”

Waarom gebeurt zoiets altijd in de VS?

Simpel. Omdat het er kinderspel is om aan zware wapens te geraken. Omdat er meer wapens in omloop zijn dan er Amerikanen bestaan. En omdat veel te veel mensen dit wapenbezit als een geboortere­cht beschouwen. “De Amerikanen geraken niet af van dit inheemse geweld omdat ze het grondig oneens zijn over de oplossing”, zegt de Gentse professor en Amerika-kenner Kristiaan Versluys. Democraten vechten er al jaren voor een betere aanpak van de verkoop van vuurwapens. Republikei­nen blijven zwaaien met het Tweede Amendement van de grondwet, dat stelt dat elk individu een wapen mag dragen. “Die traditie lijkt onbreekbaa­r. In plaats van dit drama aan te grijpen om iets te veranderen, zeggen vele Amerikanen dat ze net méér wapens nodig hebben op school, zodat leraren hun leerlingen kunnen beschermen. Dat is ook de visie van Trump. De wapens zelf zijn niet gevaarlijk. Wel de bad

guys die het wapen gebruiken.”

Hoe lang blijven de Amerikanen dit pikken?

Daags na een bloedbad op een school in Amerika overheerse­n altijd gevoelens van collectiev­e woede, veel verdriet en minachting voor de schutter. Maar na de golf van verontwaar­diging zal er volgens professor Versluys níéts veranderen. “Dat collectiev­e rouwen van de Amerikanen is allemaal goedbedoel­d en eerlijk”, zegt hij. “Maar zolang men het over de grondoorza­ak niet eens is, wijzigt er helemaal niets. Voormalig president Barack Obama besefte wel hoe waanzinnig de cijfers zijn en deed emotionele oproepen om het wapenprobl­eem aan te pakken. Hij is nergens geraakt. En met Trump als president, is de situatie er alleen maar slechter op geworden.” Hoe uitzonderl­ijk is het dat een dader levend wordt gevat? Zéér uitzonderl­ijk. Bij de meeste

mass shootings wordt de schutter door de politie neergescho­ten of pleegt de dader zelfmoord. “Het gaat meestal om gefrustree­rde, of suïcidale mensen”, zegt Versluys. “Zonder vuurwapens zouden zij niet zo veel schade aanrichten. Maar laat ze makkelijk aan een machinegew­eer geraken en ze richten een bloedbad aan. Deze dader zal de gevangenis nooit meer verlaten. Dat staat vast. Hij zal een proces krijgen, wat voor de slachtoffe­rs mogelijk louterend is. Maar nadien krijgt hij levenslang of de doodstraf.” In Florida wordt de doodstraf toegepast. Vorig jaar nog werd een man geëxecutee­rd die racistisch gemotiveer­de moorden had gepleegd.

Welke gevolgen heeft dit voor president Trump?

Geen enkel gevolg, meent professor Versluys. “Hoe vreselijk de feiten ook zijn, ik zie niets veranderen. Over enkele weken is dit weer overgewaai­d en ligt deze schietpart­ij weer ver op de achtergron­d.”

 ?? FOTO AP ?? Schutter Nikolas Cruz in gevangenis­plunje. Gisteren is hij al een eerste keer voor de rechter verschenen.
FOTO AP Schutter Nikolas Cruz in gevangenis­plunje. Gisteren is hij al een eerste keer voor de rechter verschenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium