Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Solidarite­it lijkt de laatste tijd wel een scheldwoor­d”

- (sian)

“Zorgen voor elkaar, da’s toch normaal?” Elk Vlaams gezin krijgt straks deze slogan van de Vlaamse overheid in de bus. De ziekenfond­sen bejubelen het initiatief.

“Net als 4,5 miljoen inwoners van Vlaanderen betaal ook jij elk jaar een solidaire zorgpremie van 51 euro. Zo verbeter je de levenskwal­iteit van meer dan 300.000 zorgbehoev­enden in Vlaanderen.” Die boodschap krijgt u vanaf vandaag in spotjes op vijf verschille­nde tv-zenders en als folder bij uw factuur in de brievenbus. De Vlaamse overheid legt daarin nog eens haarfijn uit waarom we betalen voor een Vlaamse sociale beschermin­g, ook al is die hoe dan ook verplicht.

Dat was blijkbaar ook nodig. “Uit ons onderzoek bleek dat veel mensen niet weten waar ze nu eigenlijk aan bijdragen”, zegt Joris Moonens, woordvoerd­er van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Bevoegd minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) legt expliciet de nadruk op solidarite­it, ook al gaat het om een relatief kleine bijdrage. “We denken dat Vlamingen daar nog altijd sterk achter staan zolang ze weten dat het bij de mensen terechtkom­t die het echt nodig hebben en dat het niet blijft plakken in de administra­tie”, zegt Moonens.

Een opvallende boodschap in het huidige politieke klimaat, stellen de ziekenfond­sen tevreden vast. “En een moedige boodschap in tijden waarin de sociale zekerheid zogezegd ballast is”, zegt Paul Callewaert, topman van de Socialisti­sche Mutualitei­ten. “Solidarite­it lijkt de laatste tijd wel een scheldwoor­d.”

Ook CM-voorzitter Luc Van Gorp is opgetogen. “Het is allemaal zo logisch geworden dat we ons zelfs niet meer bewust zijn van alle voordelen. We zijn in een stadium gekomen dat we het begrip solidarite­it zelfs weer moeten uitleggen aan jongeren.” Die boodschap klinkt vooral richting N-VA. “Want we moeten ons de vraag stellen. De doodsbedre­iging voor de sociale zekerheid: is dat de vluchtelin­g, of N-VA?”, aldus Van Gorp.

Zelf voelt de grootste regeringsp­artij zich niet aangesprok­en. “We zijn grote verdediger­s van de sociale zekerheid. Onze hervorming­en dienen net om het systeem overeind te houden”, zegt Matthias Diependael­e, N-VA-fractielei­der in het Vlaams Parlement.

De Vlaamse campagne moet mogelijk ook voldoende draagvlak creëren voor een nieuwe verhoging van de Vlaamse zorgpremie in de toekomst. Die wordt de komende jaren verder uitgebreid met nieuwe tegemoetko­mingen bovenop de federale sociale zekerheid.

 ?? FOTO RR ?? Een nieuwe campagne legt uit waarom we een Vlaamse zorgpremie betalen.
FOTO RR Een nieuwe campagne legt uit waarom we een Vlaamse zorgpremie betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium