Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Franse vaderland roept zijn jongeren

Macron wil jeugd verplicht “in contact brengen met militaire”

- GISELLE NATH

Moet de Franse jeugd zich schrap zetten voor drie tot zes maanden verplichte burgerdien­st? President Macron drijft zijn plan door, maar zelfs het leger ziet het niet zitten.

Service National Universel, of b een algemene burgerdien­st voor jongeren. Met dat idee pakte de Franse president Emmanuel Macron al uit tijdens zijn kiescampag­ne. Nu lijkt hij vastbeslot­en om het plan vorm te geven, ook al komen er van alle kanten bedenkinge­n en tegenstand. Macron wil dat iedere Franse jongere zich drie tot zes maanden in dienst stelt van het vaderland. Verplicht voor jongens en meisjes, zonder uitzonderi­ngen. “Maar ze moeten niet massaal in de kazerne zitten”, beloofde de president.

1. Wat kan de Franse 18plusser dan verwachten?

De nationale dienst is verplicht voor iedereen die er medisch toe in staat is. Macron staat op “blootstell­ing aan het militaire”, maar wil wel in een optie voor niet-militaire “burgerdien­st” voorzien. Als voorbeeld daarvan circuleert inschakeli­ng bij de politie. Maar andere sectoren worden niet genoemd, en het plan vermeldt wel fysieke beweging en discipline.

Jongeren die 18 jaar zijn zouden drie jaar de tijd hebben voor de dienstplic­ht. Dat betekent ook dat zij hun onderwijsc­arrière mogelijk moeten onderbreke­n. Elk jaar zouden 600.000 tot 800.000 jongeren in aanmerking komen. Over een (onkosten)vergoeding is niets bekend. Macron wil tempo maken: eind april komt er een gedetaille­erder regeringsv­oorstel, vanaf 2019 moeten de eerste dienstplic­htigen al beginnen.

2. Wat is daar het nut van?

Macron legde tijdens de campagne veel nadruk op kennismaki­ng met de strategisc­he belangen van het land en de omgang met terrorisme of natuurramp­en.

Andere vaak genoemde pluspunten zijn het maatschapp­elijke engagement versterken en de sociale cohesie stimuleren. Want jongeren zouden tijdens hun burgerdien­st uit de eigen sociale kring gehaald worden en zo jongeren uit andere milieus leren kennen.

Precies vanwege dat argument verwerpt de Franse extreemrec­htse partij Front National Macrons plan. “We zijn in principe voorstande­r, maar niet als het dient om een gedwongen multicultu­ralisme op te leggen”, zei FN-vicevoorzi­tter Nicolas Bay.

3. Zijn er obstakels?

Nog geen klein beetje. De parlementa­ire commissie die het plan voorbereid­de, vond een verplichte burgerdien­st “niet nodig en niet wenselijk”. Zij kwam vorige week met een ander voorstel: een vrijwillig burgerscha­pstraject in drie etappes: een stage in het middelbaar, een inleefweek defensie en burgerscha­p vanaf 16 jaar en de optie van vrijwillig­e dienstplic­ht daarna. Parlements­lid Jacques Bridey, nota bene partijlid van Macrons En Marche, suggereerd­e dat een verplichte nationale dienst kan leiden tot “klachten over dwangarbei­d bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens”.

Maar Macron, eigenzinni­g zoals altijd, trok deze week een stevige streep door dat alternatie­f. “We gaan wel degelijk voor de verplichte nationale dienst”, zei regeringsw­oordvoerde­r Benjamin Griveaux. Ondertusse­n liet minister van Defensie Florence Parly zich ontvallen dat ze jongeren die niet opdagen, eigenlijk niet wil ophalen uit hun wijken als dienstweig­eraars. Hoe kun je dan nog spreken van een verplichti­ng?

Ander probleem: zo’n nationale dienst is peperduur. Tussen 2 en 3 miljard euro per jaar, en nog eens tot 5 miljard als ze de jongeren ook logement willen aanbieden.

Ten slotte sputteren de betrokkene­n zelf tegen. “Het is niet onze rol om burgersold­aatjes op te leiden die nooit zullen vechten of 800 weinig gemotiveer­de jongeren op het rechte pad te krijgen”, klonk het vanuit militaire kringen in de krant Le Monde. Ook de grote jongerenor­ganisaties zijn niet voor het idee gewonnen. “Een verplichti­ng suggereert dat jongeren moeten worden heropgevoe­d, terwijl dat in de school moet gebeuren”, klonk het bij de Unef, de nationale bond voor universite­itsstudent­en. “Een dienstplic­ht leidt niet tot beter samenleven. Laat jongeren zelf kiezen hoe ze zich engageren.”

 ?? FOTO BELGA ?? President Macron wil een algemene burgerdien­st voor jongeren. Maar er is tegenstand.
FOTO BELGA President Macron wil een algemene burgerdien­st voor jongeren. Maar er is tegenstand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium