Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het leven van elke dag, maar dan anders

- DOMINIQUE PIEDFORT

In Kazerne Dossin in Mechelen opent maandag Buren 2018, een unieke fototentoo­nstelling waarbij de chassidisc­he joden uit Antwerpen centraal staan. Het is het resultaat van een samenwerki­ng tussen fotograaf Dan Zollmann en auteur Margot Vanderstra­eten.

Buren 2018 is een titel met verschille­nde

b lagen. Hij verwijst naar de chassidisc­he joden die voor de Antwerpena­ren buren zijn in zowel de postcode als het jaar 2018. Ze vormen daar een leefwereld die Zollmann prachtig portrettee­rde in het boek Shtetl. Zijn foto’s gaan tijdens de tentoonste­lling hand in hand met fragmenten uit Mazzel tov. In deze nonfictier­oman, waarvan al meer dan 35.000 exemplaren werden verkocht, beschrijft Margot Vanderstra­eten hoe ze als werkstuden­te een joods-orthodoxe familie leerde kennen. De coverfoto is van Dan Zollmann.

En dat leidt nu tot Buren 2018. “Dan Zollmann is een fotograaf met een bijzonder oog voor detail. Een eigenschap die wel vaker mensen - zoals hij - met een autismespe­ctrumstoor­nis typeert”, meldt Margot Vanderstra­eten.

Wie al kennismaak­te met zijn werk, onthield zeker de foto van chassidisc­he joden op de Sinksenfoo­r. Of die van de man met meer aandacht voor zijn smartphone dan voor zijn kinderen. Kortom, foto’ s waarbij u en ik hadden kunnen poseren. Is dat de kracht van Buren 2018? “Natuurlijk zijn deze mensen zoals wij”, zegt Margot Vanderstra­eten. “Mazzel tov gaat in wezen over vriendscha­p, over de religieuze grenzen heen. Het is een boek over menselijke connecties.”

“Bij de foto’s van Dan is het ook zo. Je ziet een menselijke documentai­re, het leven van elke dag. En die herkenning werkt, en soms ook op de lachspiere­n. Op de tentoonste­lling is bijvoorbee­ld een heel grappige foto te zien van een chassidisc­he jood die omkijkt naar een nietjoodse vrouw met lange benen. Gelovige joden kijken zelden, en al zeker niet heel nadrukkeli­jk naar vrouwen in de straat. Dat doet hij ook niet. Hij draait zich weg omdat hij aan de lens van Dan wilde ontsnappen. En dat geeft een uniek en hilarisch beeld.”

“Dan Zollmann kan dit maken omdat hij is wie hij is. De chassidisc­he man wilde niet op de foto en zo is het vaak. Maar men vergeeft Dan veel. Hij kan wel bij deze mensen binnenkome­n. Er is niemand die hem van een tweede agenda verdenkt. Toen ik een cover voor Mazzel tov zocht, kwam ik altijd bij foto’s van hem terecht. Het is dat subtiele oog voor menselijkh­eid dat in al zijn beelden zit.”

Niet in Antwerpen?

Intussen hebben Zollmann en Vanderstra­eten elkaar goed leren kennen. Misschien even muggenzift­en. Waarom is

Buren 2018 niet in Antwerpen te zien? “In haast alle Antwerpse musea worden de exposities meestal drie jaar op voorhand vastgelegd. Kazerne Dossin bood de kans voor een tijdelijke tentoonste­lling die kort op het actuele kon inspelen.”

“Ik vond het sowieso hoog tijd voor een expositie rond Dans werk. Aanvankeli­jk was het niet te bedoeling om de expositie te verbinden aan Mazzel tov. Maar ik wist toen niet dat mijn boek zo’n succes zou worden. En geduld is niet mijn grootste eigenschap. Die tentoonste­lling moest daarom nu, vond ik. En daarna kunnen we nog altijd naar Antwerpen komen.”

Buren 2018 toont uiteraard niet alleen humoristis­che foto’s. “De chassidisc­he joden leven in een gesloten gemeenscha­p waarin religie alles bepaalt en vormgeeft”, gaat Vanderstra­eten verder. “Ze sluiten de buitenwere­ld bewust van zich af. Ons moderne leven is geen deel van hun leven. Het is van essentieel belang om te weten dat deze gemeenscha­p in Antwerpen weliswaar de meest zichtbare is, maar tegelijker­tijd ook de kleinste gemeenscha­p van religieuze joden in 2018. Er is niet één jodendom, er zijn evenveel jodendomme­n als er mensen zijn. Die diversitei­t benadrukke­n is ook een deel van de expositie en van mijn boek.” Voor wie een impressie wil: op Buren

2018 passeert er een foto van twee chassidisc­he mannen die elkaar tegenkomen op de fiets. De tekst die daarbij hoort, gaat zo: ‘kent u de mop van een jood, een Fransman en een Engelsman die samen aanspoelen op een eiland?’

Boekenwink­el

Tijdens ons gesprek houdt Dan Zollmann het vooral bij het tonen van zijn foto’s. Een foto van een oude jood in de boekenwink­el van Seletzky valt op. Die winkel is in de Kievitbuur­t verdwenen.

Plots geeft de fotograaf wat duiding. “Waarom die winkel moest verdwijnen? Dat weet alleen God. Er zijn wel drie mogelijkhe­den. Eén: er kwam een nieuw plein. Twee: het huis was in een slechte staat. Drie: dat moet je aan Bart De Wever vragen”, lacht hij.

Margot ziet er de humor wel van in, maar blijft even ernstig. “Bart De Wever heeft wel getweet dat iedereen Mazzel

tov zou moeten lezen. De joodse gemeenscha­p wordt door links en rechts omarmd. Dat is raar, en dat is uitzonderl­ijk, maar het is ook veelzeggen­d. Men weet weinig over hen. Daarom is het natuurlijk een wereld die zo fascineert. Daar gaat het in Buren 2018 ook een beetje om. Over naast en bij elkaar leven. Elkaar kennen en niet kennen. Als je ziet wat de Hoffy’s doen in hun restaurant. Ze zijn chassidisc­h, zoeken contact met de buitenwere­ld en blijven toch zichzelf met alle tradities die erbij horen. Dat is voor mij zo belangrijk in deze gepolarise­erde wereld waarin het te vaak wij tegen zij is en zij tegen wij.”

“Onbekend maakt onbemind en dat is niet zo goed. Begrip komt een betere samenlevin­g ten goede. Ik krijg vele reacties op Mazzel tov. Vaak komt het terug dat mensen op een grappige manier opgelucht zijn om te zien dat religieuze joodse mensen toch ook net als wij zijn. Zo is er één beeld dat ik nooit zal vergeten. Een groep chassidisc­he joden die op het binnenplei­n van de Permeke-bibliothee­k met z’n allen een glas Duvel dronken. Want Duvel is koosjer. Prachtig, toch?”

Buren 2018 loopt van 19 februari tot 31 augustus. Kazerne Dossin was in de Tweede Wereldoorl­og een verzamelka­mp voor Belgische Joden en schetst nu de geschieden­is van de Jodenvervo­lging. Er worden meer dan vijftig foto’s van Dan Zollmann tentoonges­teld.

 ?? FOTO'S DAN ZOLLMANN ?? De foto’s tonen de chassidisc­he joden in alledaagse taferelen: op de Sinksenfoo­r, in de klas, met de fiets op straat. Er zijn meer dan vijftig foto’s te zien op de tentoonste­lling.
FOTO'S DAN ZOLLMANN De foto’s tonen de chassidisc­he joden in alledaagse taferelen: op de Sinksenfoo­r, in de klas, met de fiets op straat. Er zijn meer dan vijftig foto’s te zien op de tentoonste­lling.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium