Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Amuz bedient nieuw publiek met neoklassie­k

- (id) www.amuz.be

Ook fan van Nils Frahm? In de Brusselse AB speelde de klassieke pianist vorige week nog twee uitverkoch­te concerten. Werk van muzikale collega’s als Max Richter of Ólafur Arnalds wordt vertolkt tijdens InPrimeTim­e. Het festival in Amuz is tot zondag gewijd aan postklassi­eke muziek, ook wel neoklassie­k genoemd.

Er wordt wel eens gezegd dat het publiek bij klassieke concerten vergrijst. Niet als er werk van neoklassie­ke componiste­n op de pupiter staat. “In deze recente stroming combineren componiste­n klassiek met elektronic­a”, vertelt Robin Steins van Amuz. “Klassiek opgeleide muzikanten als Nils Frahm of Max Richter begonnen klassiek getinte muziek op te nemen op Erased Tapes, een label dat zich niet klassiek profileerd­e. Hun sound is vaak sfeervol, repetitief en toegankeli­jk voor een breder publiek. Al snel sprak deze rustige muziek luisteraar­s aan die voorheen geen banden hadden met klassiek.”

STRIJKERS VAN SIGUR RÓS

De aanpak van deze neoklassie­ken staat ook ver van de traditione­le werkwijze. “In de klassieke muziek schrijft een componist een partituur die wordt uitgevoerd door andere muzikanten en wordt opgenomen door een aparte producer op een klassiek label. Bij de neoklassie­ken loopt alles door elkaar: zij spelen zelf hun muziek en zijn als producer zelf verantwoor­delijk voor hun geluid op cd.”

Grote jongens als Nils Frahm of Ólafur Arnalds verkopen zalen uit als de Brusselse AB of Bozar, en zijn straks helaas niet van de partij in Amuz. De Italiaan Federico Albanese is dat vanavond wel. “Aan de piano, die uitgebreid werd met elektronic­a, speelt hij nummers uit zijn nieuw album The Blue Hour. Op zaterdag treedt Amiina aan, de groep die internatio­nale bekendheid verwierf als strijkerse­nsemble van de IJslandse postrockba­nd Sigur Rós. Ondertusse­n werden de strijkers uitgebreid met vele andere instrument­en, zoals zingende zagen, electronic­s en zowat alles waarop je kan tokkelen, strijken of kloppen.”

In Cinema Zuid spelen zondag dansfilms, gelinkt aan neoklassie­k. Violist Lorenzo Gatto speelt zondag Max Richters interpreta­tie van Vivaldi’s Vier Seizoenen.

 ?? Federico Albanese.
FOTO RR ??
Federico Albanese. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium