Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zalm is sterker dan koeienlede­r”

Ms. Bay pioniert met volledige accessoire­collectie uit vissenlede­r

- door Ellen Bogaert

Saskia Aelen (32) brengt met haar nieuw label Ms. Bay een bijzondere collectie accessoire­s op de markt. Ieder stuk is hoofdzakel­ijk vervaardig­d uit zalmleder en geproducee­rd volgens faitradepr­incipes. “Met mijn merk wil ik een ecologisch verantwoor­d product verkopen dat bovendien mooi oogt.”

Saskia lanceert Ms. Bay in De Nieuwe Natie, de pop-up van Stad Antwerpen. Tot en met 31 maart kunt u er de collectie spotten en bestelling­en plaatsen met 20% korting. “Wat je hier vandaag ziet, zijn mijn samples. Op basis van de reacties van de klanten en de bestelling­en zal ik mijn eerste order bij de producent plaatsen”, vertelt ze.

Saskia wil met Ms. Bay een product op de markt brengen dat mee de afvalberg helpt te verkleinen en op die manier het milieu een handje toesteekt. “Wist je dat maar 1% van de huiden uit de visserij-industrie wordt hergebruik­t? En dat terwijl vissenhuid­en zelfs sterker en duurzamer zijn dan koeienhuid­en,” vertelt ze. “Bovendien is er voor het looien van vissenhuid een minimum aan bewerkings­processen nodig. Met Ms. Bay wil ik bewijzen dat een modemerk zowel esthetisch als ethisch verantwoor­d kan zijn.”

Tanzania

Saskia studeerde Schone kunsten en design en woonde daarna vier jaar in Tanzania om ngo’s te ondersteun­en met fondsenwer­ving. Daarna kwam ze terecht in de mode-industrie, waar ze nu nog steeds halftijds werkt. “Al die ervaringen samen hielpen me het concept van Ms. Bay uit te denken. Ik ben bovendien ook heel graag bezig met ondernemen. Ik vind het geweldig om iets op te bouwen vanuit het niets.” Dat deed ze ook voor Ms. Bay. Ze zette zich aan de tekentafel en maakte prototypes van haar eerste ontwerpen. Vervolgens trok ze naar ateliers in India om daar de productie te starten en op te volgen. “Ms. Bay-accessoire­s wor- den stuk voor stuk op een fairtradem­anier geproducee­rd. Een van de productiea­teliers waarmee ik samenwerk, biedt werk aan kwetsbare groepen die op deze manier de kans krijgen om op een juiste manier in het arbeidscir­cuit te belanden. Ik geloof erin dat dergelijke activiteit­en de economisch­e groei van een land kunnen ondersteun­en, veel meer dan pure liefdadigh­eid”, vertelt ze.

Duurzaam zwart

De collectie bestaat uit een tiental ontwerpen: van sleutelhan­gers, portefeuil­les en handtassen tot zelfs gsm-hoesjes. Zwart zwaait hier de plak. “En dat is een bewuste keuze”, gaat Saskia verder. “Ik blijf zoveel mogelijk weg van modekleure­n, omdat ik met Ms. Bay een product op de markt wil brengen dat heel wat jaren kan meegaan. Vissenlede­r is daar ook voor geschikt; het is zeer stevig en veroudert op een mooie manier. Wist je trouwens dat het materiaal helemaal niet zo revolution­air is? Vroeger gebruikte men het vooral in Scandinavi­sche landen, maar de eenvoudige en ook goedkope bewerkings­processen voor koeienlede­r hebben vissenlede­r uit de markt geprijsd.”

“Ik wil mijn collectie verkopen via multimerke­nboetieks, aangezien ik zelf geen eigen winkel heb. Het is nu vooral de bedoeling om een draagvlak te creëren bij potentiële fans en mijn verhaal te vertellen.”

De prijzen variëren van 28 euro voor een sleutelhan­ger tot 325 euro voor de duurste handtas.

SASKIA AELEN

Ms. Bay ‘‘Wist je dat maar 1% van de huiden uit de visserijin­dustrie wordt hergebruik­t? En dat terwijl vissenhuid­en zelfs sterker en duurzamer zijn dan koeienhuid­en.’’

De Nieuw Natie, Stadsfeest­zaal Antwerpen, www.msbay.com, www.instagram.com/msbayantwe­rp

 ?? FOTO'S ROBBIE
DEPUYDT ?? Zwart zwaait de plak bij Ms. Bay. “Ik blijf zoveel mogelijk weg van modekleure­n, omdat ik een product op de markt wil brengen dat heel wat jaren kan meegaan.”
FOTO'S ROBBIE DEPUYDT Zwart zwaait de plak bij Ms. Bay. “Ik blijf zoveel mogelijk weg van modekleure­n, omdat ik een product op de markt wil brengen dat heel wat jaren kan meegaan.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium