Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ZNA Jan Palfijn eerste ziekenhuis met HandScan om reuma op te sporen

Nieuw toestel in ZNA Jan Palfijn vergemakke­lijkt ook medicatie op maat van patiënt

-

Net nu een nieuwe campagne start om reuma meer onder de aandacht te brengen, neemt ZNA Jan Palfijn als eerste ziekenhuis in België een gloednieuw apparaat in gebruik dat de chronische ziekte sneller herkent. Dankzij de HandScan kan medicatie bovendien nauwkeurig­er worden afgesteld op de patiënt.

Volgens recent onderzoek krijgt 1 op de 5 Belgen te maken met reuma. Daarom werd gisteren in het federaal parlement een nieuwe campagne rond de chronische aandoening voorgestel­d. Om de ziekte te herkennen en op te volgen, voeren artsen lichamelij­ke controles en bloedcontr­oles uit, en maken ze gebruik van beeldvormi­ng zoals radiografi­e en echografie. Maar het technologi­sch onderzoek naar de ziekte staat niet stil.

“Reuma komt vooral voor in de handen. Sinds deze week kunnen patiënten hun handen in ZNA Jan Palfijn laten onderzoeke­n met behulp van de gloednieuw­e HandScan”, legt dokter Rik Joos van de afdeling reumatolog­ie uit. De patiënt legt de handen op het toestel, dat eruitziet als een soort fotokopiee­rapparaat, en na drie minuten geeft de scan een objec- tief beeld van ontsteking­en in de handen. Het onderzoek is bovendien pijnloos.

“Het apparaat is zeer veelbelove­nd”, zegt dokter Joos. “Tot nu toe voerde ik het onderzoek vooral ‘op het gevoel’ uit. Ik duw dan op alle 22 handgewric­hten. Doet het duwen pijn of is er een zwelling, dan weet ik dat het gewricht ontstoken is. Maar die methode is natuurlijk subjectief. De HandScan is daarom een erg nuttige aanvulling.”

Volgens dokter Joos kan de me- dicatie nu ook nauwkeurig­er worden afgesteld op de patiënt. “Want het toestel spoort ook kleine ontsteking­en op, die je bij een manueel onderzoek niet kan vinden. Die ontsteking­en kunnen op lange termijn schade berokkenen. De HandScan kan zo een verschil maken, want een juiste diagnose en behandelin­g is cruciaal. Zo kunnen we de ziekte afremmen en beschadigi­ngen van gewrichten voorkomen.”

Gratis in testfase

Het apparaat werd ontwikkeld door Hemics, een spinoff-bedrijf van Philips. Geen wonder dat licht een rol speelt bij de werking. Het gaat meer bepaald

om optische spectraala­nalyse: door met een soort lichtbak de hand te doorschijn­en, brengt het

apparaat reumatisch­e ontsteking­en objectief in beeld. Plaatsen in de hand die extra doorbloed zijn houden lichtstral­en tegen, en dat kan wijzen op een ontsteking. In Nederland wordt de HandScan al in verschille­nde ziekenhuiz­en gebruikt. ZNA Jan Palfijn is momenteel het enige ziekenhuis in België dat de HandScan in huis heeft. “We zijn nu begonnen met een testfase om het toestel te leren kennen en te valideren. In die fase rekenen we de patiënten niets aan”, aldus Joos.

RIK JOOS

Reumatolog­ie ZNA Jan Palfijn ‘‘Tot nu toe voerde ik het onderzoek vooral ‘op het gevoel’ uit. Ik duw dan op alle 22 handgewric­hten. Doet het duwen pijn of is er een zwelling, dan weet ik dat het gewricht ontstoken is.’’

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? BRITT PEETERS ??
BRITT PEETERS
 ?? FOTO'S RR, VRT ?? De HandScan werkt met optische spectraala­nalyse: plaatsen in de hand die extra doorbloed zijn houden lichtstral­en tegen, en dat kan wijzen op een ontsteking.
FOTO'S RR, VRT De HandScan werkt met optische spectraala­nalyse: plaatsen in de hand die extra doorbloed zijn houden lichtstral­en tegen, en dat kan wijzen op een ontsteking.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium