Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weer staking? Ja, weer staking. Zonde.

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

I n 2021 zou het zomaar kunnen dat als u bus neemt , u geen klant meer bent bij De Lijn, maar wel bij een of andere buitenland­se maatschapp­ij. Keolis bijvoorbee­ld, de Franse ondernemin­g voor openbaar vervoer die meer dan 50.000 werknemers telt in een stuk of vijftien landen. Eind 2020 loopt de beheersove­reenkomst tussen De Lijn en de Vlaamse regering af en daarmee ook het monopolie van De Lijn. Een ondernemin­g als Keolis zou dan met een scherpe offerte kunnen uitpakken. De tegen dan nieuw verkozen Vlaamse regering zou kunnen besluiten om verder met hen in zee te gaan.

Omdat van Europa de markten voor openbaar vervoer moeten opengegooi­d worden, moet De Lijn er nu dus voor zorgen concurrent­ieel te zijn.

Daarom het nieuwe plan voor een reorganisa­tie, met het schrappen van 286 banen onder de bedienden – zonder ontslagen – en een centralisa­tie en een verschuivi­ng van de macht van de vijf provincial­e afdelingen naar ofwel het hoofdkanto­or in Mechelen, of juist naar de kleinere vervoersre­gio’s (een stuk of twaalf) zoals die van Antwerpen en de randgemeen­ten.

Besparing: 40 miljoen euro, die De Lijn opnieuw investeert in een betere werking.

Hoewel hierover nog overleg gepland is, en ook al moet een en ander nog concreet worden uitgewerkt, staken de bonden toch al tegen het plan. In de steden zullen vandaag weinig of geen trams en bussen uitrijden. Elders wat meer, omdat daar meer privépacht­ers rijden en die staken waarschijn­lijk niet mee.

De staking is een gemiste kans van de bonden om op een constructi­eve manier mee te werken aan een toekomst voor De Lijn, waar ze zelf toch alle belang bij hebben. Dat er bij de vervoermaa­tschappij niet altijd even efficiënt bestuurd wordt en dat de politiek het openbaar vervoer en de reiziger soms in de kou laat staan, daar is in deze krant al vaak op gewezen. Maar een staking is een wapen waar de bonden zuinig mee zouden moeten omspringen, al is het maar omdat de grootste pineut altijd weer de reiziger is.

In de wandelgang­en bij De Lijn wordt gezegd dat het opbod tussen de bonden meespeelt en dat de ene bond (met name de christelij­ke) zich al soepeler opstelt dan de andere (de socialisti­sche), die maar blijft hameren op de verworven rechten.

De bezwaren van de vakbonden tegen het plan snijden hout, maar ze zijn eerder stof voor discussie en mogelijke bijsturing dan een goede reden om de boel maar weer plat te leggen. Je moet niet elke keer met de voorhamer afkomen omdat je vindt dat dingen beter kunnen of omdat het personeel zich zorgen maakt.

Voor Antwerpen en de rand kan een sterkere positie als vervoersre­gio een groot voordeel zijn, bijvoorbee­ld met het oog op de verlenging van tramlijnen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium