Gazet van Antwerpen Stad en Rand

U ‘klikt’ steeds vaker bij misdrijven

Federale regering bouwt digitaal commissari­aat police-on-web uit

- (agy)

“Het voorproefj­e” van het politiekan­toor van de toekomst draait steeds beter. Policeonwe­b verwerkte 52 aangiftes per dag in 2017, weer een stijging ten opzichte van 2016. Op termijn willen ministers Jambon en De Croo de site uitbreiden.

Wie een blik wil werpen op de toekomst moet maar surfen naar police-on-web.be. Daar kun je vanuit je zetel kleine misdrijven aangeven of vragen aan de politie om je huis in de gaten te houden als je op reis bent. Meer en meer mensen vinden hun weg naar die site. Al voor het vierde jaar op rij stijgen de aangiftes. In 2017 deden 52 mensen per dag aangifte, in 2014 waren dat er nog maar 38. “Een goede zaak, maar het kan nog beter”, vindt Kamerlid Brecht Vermeulen die de cijfers opvroeg. “Nu kun je enkel wat kleine zaken doen op de site. Dat kan perfect uitgebreid worden, zoals bij verlies of diefstalle­n van bankkaarte­n.” Hij maakt zich ook sterk dat de politie dan meer mensen kan vrijmaken voor het échte werk.

De federale overheid is druk in de weer om zo’n systeem op poten te zetten. “Meer via onlineloke­tten werken is de toekomst”, zegt minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). “Maar police-on-web is maar een proevertje van het digitale commissari­aat van morgen.”

Samen met minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) trok hij een paar jaar geleden 110 miljoen euro uit voor i-Police. Bedoeling is om de informatie van de politie naar een cloud over te zetten zodat agenten die overal kunnen raadplegen. “Als dat gebeurd is, kunnen we het onlineloke­t uitbreiden”, klinkt het. “Maar dan moeten we wel de veiligheid van die informatie kunnen garanderen.”

Politie is fan

Bij de politie zelf zijn ze gewonnen voor meer onlinewerk. “We hebben nu zelfs een systeem ingevoerd waarbij mensen een afspraak voor een aangifte vooraf kunnen plannen”, zegt Curd Neyrinck van politiezon­e RIHO (Roeselare, Izegem, Hooglede). Maar volgens hem zal het vooral nuttig zijn voor burgers. “We moeten klachten die online worden ingediend ook verwerken. En voor zware misdrijven zul je nog altijd moeten langskomen op het commissari­aat.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium