Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dirk Van Dijck bestormt podium in Mechelen

-

Voor De Maan schreef en regisseert Joost Vandecaste­ele Bestorm (8+), naar De Storm van Shakespear­e. Het hoofdperso­nage Prospero, een tirannieke charlatan, wordt vertolkt door Dirk Van Dijck. “Ik had nochtans gezworen nooit nog jeugdtheat­er te spelen.”

Bij het brede publiek is Dirk Van Dijck (66) vooral bekend van zijn rol als Michel Drets in de Eén-serie

Het Eiland en als de vader van de familie Welvaert in de serie Eigen Kweek. Nu staat de Bornemse acteur op de planken, en wel voor een jong publiek. “Het is minstens 45 jaar geleden dat ik nog voor kinderen speelde.” Het Mechelse figurenthe­ater De Maan haalt voor

Bestorm dus De Storm vanonder het stof. De Brusselse schrijver Joost Vandecaste­ele gaf Shakespear­es laatste stuk een eigenzinni­ge draai, en tekende bij De Maan ook voor de regie. “In onze versie wordt Prospero door zijn rivaal Alonzo verbannen naar een andere planeet”, vertelt Van Dijck. “Omdat hun kinderen Miranda en Ferdinand op elkaar verliefd worden, blijft een clash tussen de machthebbe­rs uit. De titel Bestorm wijst op het aanvechten van de oudere generatie door de jongere. Waar de oudere generatie nog vervlochte­n zit in oude structuren en patronen, heeft de jongere de ketens al verbroken.”

PLANEET AARDE

Afgaand op de affiche speelt Bestorm in het heelal, en niet op een afgelegen eiland. “Klopt, in plaats van verbannen te worden naar een paradijsel­ijke plek in de Caraïben wordt onze Prospero gekatapult­eerd ‘van ergens een planeet’ naar planeet aarde. Zo wordt meteen ook het begin van de geschieden­is van de mens gemarkeerd. De verhuizing van de setting van De Storm naar een interplane­taire context maakt een groot verschil. Daarnaast wordt de voorstelli­ng bij De Maan ook maar door twee acteurs gespeeld, Hanne Timmermans en ikzelf, telkens in een dubbelrol. Paul Contryn, die ook op het toneel zit, zorgt als manusje-van-alles voor speciale effecten.”

Maar hoezeer Bestorm ook verschilt van het origineel, de boodschap blijft dezelfde. “Het stuk is een oproep om niet zomaar alles wat door een meerdere wordt gezegd voor zoete koek te slikken. Personages die al hun hele leven de plak zwaaien, zeggen nogal makkelijk ‘daarom’ in plaats van te argumenter­en. Aan het slot van de voorstelli­ng is het duidelijk dat het antwoord ‘daarom’ stilaan tot het verleden behoort.

Het is niet

omdat je voorouders het eeuwenlang voor het zeggen hadden, dat dat ook voor jou nog geldt.”

TANTE CORRY

Dirk Van Dijck en kinderen, het is geen voor de hand liggende combinatie. “Ik heb zelf geen kinderen en heb daarom ook nooit de drang gevoeld om voor zo’n jong publiek te spelen. Van het begin van mijn carrière herinner ik me wel dat er een groot verschil is tussen weekendvoo­rstellinge­n met de ouders erbij, en schoolvoor­stellingen. Met een honderdtal pubers in de zaal, die niet gevraagd hebben om naar het theater te gaan, hoef je niet te rekenen op genade als je als acteur de bal misslaat. Maar voor Bestorm zitten er kinderen tussen 8 en 12 jaar in de zaal, geen rumoerige pubers.”

Zelf zag Van Dijck ook al vroeg theater. Bij het jeugdtheat­er van Tante Corry, de voorloper van HetPaleis. “Voor mij was het als kind al genoeg om daar zeven kabouters over de scène ‘ahoy, ahoy’ te horen zingen, om te denken ‘dat wil ik ook’. Als puber namen mijn ouders me mee naar King Lear met Luc Philips in de hoofdrol. Een revelatie. Als men toen vroeg wat ik later wilde worden, antwoordde ik: King Lear, Othello of Prospero. Daarom hoefde ik niet lang na te denken toen De Maan me deze rol aanbood.”

ILSE DEWEVER

Bestorm, op 17 en 18/02 en op 17/03 en 22/04 bij De Maan in Mechelen, en op 30

en 31/03 in HetPaleis; www.demaan.be

“Voor mij was het als kind al genoeg om zaeveonu kearbsouvt­eerrs over

nde sacèonye, a‘ahooyy, ahoy’ te horen z,ingen, om tend:endaket n: ‘dat wil ik ook’.”

CK DIRK VAN DIJCK Acteur

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium