Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Spelers hebben niet het recht om moe te zijn”

gelooft niet dat zijn spelers op hun tandvlees zitten

- GERT GYSEN

Antwerp staat voor een belangrijk weekend. Morgen hoopt het in eigen huis tegen Oostende eindelijk de eerste driepunter van 2018 te pakken. Een broodnodig­e zege is vereist. Voor de harmonie in de kleedkamer, voor de kansen op Playoff 1 én voor de rust in de club.

De drie op vijftien na Nieuwjaar laat sporen na bij Antwerp. Voor het eerst dit seizoen komen er barsten in het pantser. Het alom geprezen recept met de zware trainingen van Laszlo Bölöni heeft blijkbaar ook een keerzijde. Eens de resultaten wat minder zijn, beginnen de spelers daarover te zeuren. Dan wegen die zware trainingen en wekelijkse afzonderin­gen plots zwaarder door. Een moeilijke situatie, want als de resultaten blijven tegenvalle­n, dan zal Laszlo Bölöni het steeds moeilijker krijgen om zijn spelers te motiveren om al die kilometers te blijven malen. Na acht maanden lang al die zware trainingen te ondergaan, worden de spelers moe. Zo klinkt het tenminste vanuit de kleedkamer. Maar daar heeft Laszlo Bölöni zijn eigen mening over. “Acht maanden van zwaar werk? Dat is om te lachen… Op een moment dat je in een neerwaarts­e spiraal komt, wordt alles zwaar. Maar niemand van mijn spelers op Bolat en Haroun na die nagenoeg alles speelden heeft het recht om moe te zijn. We zijn hier om te werken. Niet om aan folklorist­ische dans te doen of zo. Dat ze moe zijn, kan ik begrijpen. Maar de data die we via de fysiektrai­ners krijgen vanop training geven geen enkel signaal dat bepaalde spelers er compleet zouden doorzitten. Op conditione­el vlak zitten ze nog goed hoor.”

“Kijk, als de resultaten tegenvalle­n, begint iedereen zich vragen te stellen. De kleedkamer, de trainer, de bazen, de invallers, de media… Zo werkt dat in het voetbal. De resultaten hebben een slechte invloed op de sfeer, maar dat is overal zo. Ik zit al te lang in het voetbal om daar rekening mee te houden. Maar om gerespecte­erd te blijven, zijn we verplicht om op mentaal vlak op topniveau te blijven. In dat geval volgt het technische en tactische aspect vanzelf. Maar na twee verloren matchen is het zonder twijfel moeilijker om mentaal op topniveau te zijn.”

Het zware weer waarin Antwerp momenteel verkeert, brengt Bölöni niet van de wijs. “Ik ben er van overtuigd dat we goed werken. Trouwens, het doel is al ruimschoot­s bereikt.”

En daarin heeft Bölöni een punt. Wie zegt dat hij de citroen heeft uitgeperst, moet weten dat de Roemeense trainer slechts één doel kreeg opgelegd voor het seizoen: zo snel mogelijk zeker zijn van het behoud in eerste klasse. De reden waarom Luciano D’Onofrio voor hem koos, was omdat hij wist dat Bölöni de beste optie was om met een volledig nieuwe groep zo snel mogelijk gered te zijn. Een doelstelli­ng die hij al voor Nieuwjaar realiseerd­e. Dat Antwerp nu kans maakt op Playoff 1 is vooral te danken aan al dat harde werk, al die zware trainingen en dat strikte regime van Laszlo Bölöni. “De supporters hebben dromen, dat weet ik. Ik heb die ook. Maar ik hoop dat iedereen respect heeft voor wat we tot dusver hebben gepresteer­d.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium