Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In de Ruta del Sol telt alleen de eerste plaats”

klimt naar derde plaats en mikt nog op ritwinst

- Van onze redacteur JanPieter De Vlieger in La Guardia de Jaen

Tim Wellens demonstree­rde gisteren in Andalusië. In de loodzware slotklim reed hij zowaar weg van Landa, Poels en Leon Sanchez. In de sprint strandde hij op de derde plaats na Wout Poels. “Ik voelde me niet super, maar ik ben blij dat ik min of meer vooraan zat. Er zit voor mij nog veel meer aan te komen.”

Net als vorig jaar begint Tim Wellens in blakende conditie aan het seizoen. Na zijn zege in de Trofeo Serra de Tramuntana in Mallorca leek hij gisteren ook in de Ruta del Sol lange tijd op weg naar de overwinnin­g. Met nog anderhalve kilometer te gaan op de extreem steile Alto des las Allandas – 5,45 kilometer met percentage­s tot 21 procent – reed hij bijna vijf seconden weg van een elitegroep­je met onder anderen Mikel Landa, Wout Poels en Luis Leon Sanchez.

“Iedereen was bang voor de hoge percentage­s”, zei Wellens. “Daarom werd er in het begin van de klim nogal verdedigen­d gereden. Ik viel aan, maar ook zonder voluit te gaan. Toen ze opnieuw bij me kwamen, was ik gerecupere­erd om te sprinten.”

Het was desondanks Wout Poels die het haalde. Wellens finishte twee seconden later op plaats drie, in het spoor van Luis Leon Sanchez.

“Ik ben heel tevreden met de derde plaats. Voor en achter mij staan heel mooie namen.”

De renner van Lotto-Soudal liet onder anderen Mikel Landa (vierde) en Chris Froome (zevende) achter zich. De controvers­iële Froome liet overigens weten tevreden te zijn over zijn eerste klim van het seizoen. “Ik voelde me niet super, maar ik ben blij dat ik min of meer vooraan zat. Er zit voor mij nog veel meer aan te komen.”

Geen Muur van Hoei

In het algemeen klassement staat Wellens ook op plaats drie, maar de eindzege is geen doel op zich.

“De laatste etappe is zondag een tijdrit (14,2 km). Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit seizoen nog maar weinig op de tijdritfie­ts heb getraind. Bij testen op stage bleek dat ik weinig vooruitgan­g had gemaakt en dat heeft me wat gedemotive­erd.”

Eerder dan zijn derde plaats te verdedigen wil Wellens nog proberen om een rit te winnen. “In een koers als de Ruta del Sol tellen alleen de eerste plaatsen. De rit van zaterdag lijkt me wel mooi.”

Wellens’ doelen liggen later op het seizoen. Hij wil scoren in Parijs-Nice en de Waalse klassieker­s. “We gaan van de klim hier geen Muur van Hoei maken, daarvoor was hij iets te lang. Maar voor de moraal is dit supergoed.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Tim Wellens in de aanval tussen Jakob Fuglsang en Mikel Landa in.
FOTO PHOTO NEWS Tim Wellens in de aanval tussen Jakob Fuglsang en Mikel Landa in.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium