Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kramer zakt door het ijs

schaatsmon­ument zal nooit olympisch kampioen op ‘zijn’ 10.000 meter zijn

- Van onze redacteur Hans Jacobs in PyeongChan­g

“Ik zal dus nooit olympisch kampioen zijn op de 10.000 meter.” Alsof Eddy Merckx de koers die hem het best ligt nooit zou winnen. Of zoals Usain Bolt in 2017, die bij zijn afscheid niet in de medailles viel op ‘zijn’ afstand. Na de vloek van Vancouver 2010 (een foute wissel) en na de saga van Sotchi 2014 (een te sterke Jorrit Bergsma) nu dus de pineut van PyeongChan­g: Sven Kramer.

Met horden waren ze afgezakt naar de Gangneug Oval Village. Oranje kostuums, pilsje in de hand en even gezellig toekijken hoe Koning Sven Kramer en Keizer Jorrit Bergsma goud en zilver (in welke volgorde dan ook) zouden ophalen op de 10.000 meter. Hún 10.000 meter, voor alle duidelijkh­eid.

Nou, viel dat even tegen. Ja, er won een Nederlande­r, maar dan wel een die zich heeft laten naturalise­ren tot Canadees: Ted-Jan Bloemen. Bergsma daalt van olympisch kampioen naar vicekampio­en. Kramer kraakte volledig, blies zich op toen hij het moordende tempo van Bloemen wilde evenaren en eindigde pas als zesde.

Het zo begeerde olympische goud op de afstand waarop hij zo goed als ongenaakba­ar is, is weg voor Kramer. Misschien wel voorgoed.

“Ik weet niet of ik binnen vier jaar nog eens probeer. Momenteel is dat een brug te ver”, aldus Kramer.

Die toonde zich ook in het verlies groot en was niet te beroerd om amper vijf minuten na zijn nederlaag aan de NOS zijn uitleg te doen.

Obsessie

Maar hoe is het zover kunnen komen? Zijn Spelen begonnen schitteren­d, met een gouden plak op de 5.000 meter in een nieuw olympisch record. Zijn bliksemsch­ichtgebaar leverde hem een felicitati­e van de Meester Zelve op, Usain Bolt.

Net zoals de Jamaicaans­e wereldreco­rdhouder bij zijn afscheid op het WK atletiek in Londen, ‘zijn’ 100 meter niet kon winnen, zo blijft Kramer verstoken van de olympische titel op ‘zijn’ discipline. Rintje Ritsma, analist voor de NOS, sprak over de “obsessie die de 10.000 meter is geworden”. Kramer wond er minder doekjes om. “Om heel eerlijk te zijn: ik rijd momenteel niet lekker en efficiënt rond. Op de 5.000 meter pakte ik nog wel de olympische titel op conditie en vermogen, omdat ik conditione­el zo sterk ben. Maar op de 10.000 meter is efficiënti­e en techniek zo veel belangrijk­er dan op de 5.000 meter. Ik raakte het ijs gewoon niet goed en dus reed ik mezelf vast. Het liep al van in het begin van de wedstrijd niet lekker. Niet dynamisch, gewoon slecht.”

Rouwstemmi­ng

Een drama was het. Er hing haast een rouwstemmi­ng de schaatshal. Ja, Nederland pakte nog maar eens een schaatsmed­aille, maar niet degene waar het volk zo had naar gehunkerd. En niet voor diegene die de Nederlande­rs het zo hard hadden gegund. Ze waren haast vergeten blij te zijn voor Bergsma, de Nederlande­r die zilver pakte.

“Ik weet dat iedereen met mij meeleeft”, aldus Kramer. “Maar de concurrent­ie reed gewoon fantastisc­he tijden. Ik heb er jaren alles aan gedaan, maar ik heb niet de topvorm die ik vorig jaar wel heb kunnen laten zien.”

Nog de ploegenach­tervolging en de massastart heeft Kramer om zijn Spelen op te waarderen. Maar de pineut van PyeongChan­g zal hij altijd blijven.

Sven Kramer ‘‘Om heel eerlijk te zijn: ik rijd momenteel

niet lekker en efficiënt rond.

Ik raakte het ijs gewoon

niet goed en dus reed ik

mezelf vast.’’

 ?? FOTO AP ?? De ontgoochel­ing spat van het gezicht van Sven Kramer.
FOTO AP De ontgoochel­ing spat van het gezicht van Sven Kramer.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium