Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mechelse roots

ABATTOIR FERMÉ MAAKT ‘BANGERIK’ (6+) IN HETPALEIS

-

Stef Lernous (44) houdt van spookhuize­n en griezelige nonkels, maar daarmee heeft de artistiek directeur van Abattoir Fermé nog geen verhaal. Voor Bangerik (6+), vanaf 22 februari in HetPaleis, voert hij een jongetje op dat van niks bang is, behalve van de kleurrijke buitenwere­ld.

Wie vertrouwd is met het theater van het Mechelse Abattoir Fermé, weet dat Stef Lernous een zwak heeft voor de duistere kanten van het leven. Hoe sluist hij die passie straks in een stuk voor kinderen? “Met Nimmermeer (8+) maakten wij eerder al een bewerking van het leven van Edgar Allen Poe, een griezelig type”, vertelt Lernous. “Dat bracht ons op het idee om eens een jongetje op te voeren dat an sich niet griezelig is, maar vooral houdt van dingen die griezelig zijn. Zo komt hij goed overeen met de mummie onder zijn bed en speelt hij als het bliksemt op het dak. Als er op een dag een schoon meisje aanbelt, weet de jongen niet waar hij het heeft. Plots wordt hij naar buiten gekatapult­eerd, de echte wereld in, een plaats die hem angst inboezemt.”

Lernous zegt in zijn werk wel degelijk rekening te houden met de leeftijdsg­roep. “Voor zesjarigen gaat het vaak om een eerste theatererv­aring en dan kan je die kinderen niet de stuipen op het lijf jagen. The

Adams Family bijvoorbee­ld, een reeks die ik als kind op tv zag, was niet echt griezelig. Je herkende elementen als ‘daar hoor je bang voor te zijn’, maar je was het niet. Alhoewel ik regelmatig het woord ‘griezelen’ hanteer, heb ik liever dat theater wonderlijk is dan eng. Ook in Bangerik draait het meer om griezelen, zoals bij Halloween.”

MUZIEK VAN DE SMET

Naast Lukas Smolders, die Bangerik vertolkt, spelen er nog vijf acteurs mee. Jan De Smet maakte muziek die hij ook live speelt, en zijn zoon Jef stond in voor soundscape­s. Er staat dus best veel volk op het podium voor een verhaal over een jongetje dat zich thuis alleen waant. “Als toeschouwe­r krijg je het gevoel dat er veel mensen in dat huis wonen, al is Bangerik sterk op zichzelf aangewezen. Je ziet hem zitten friemelen met niks. De verveling slaat dermate toe dat zijn fantasie overuren maakt. Bangerik fantaseert personages, familieled­en, waar hij bij te rade gaat. Deze typetjes – zijn ze echt of nep? – herken je als figuren uit een ver Vlaams verleden. Ook Bangerik heeft zijn Adams Family, zij het dan veel Vlaamser. De actie speelt ook niet in een victoriaan­s huis, maar in een vervallen Vlaams huis met nephouten lambriseri­ng, nicotinevl­ekken op het plafond en een lelijke luster. Er lopen weliswaar geen Frankenste­ins of Dracula’s rond, maar geen van de personages lijkt dat huis ooit verlaten te hebben.”

Of Lernous zichzelf kan verplaatse­n in een personage als dat van Bangerik? “Zeker wel, het stuk is aardig autobiogra­fisch. Zelf heb ik mijn jeugd gesleten in een appartemen­t van 45 vierkante meter in de Mechelse binnenstad. Omdat ik niet buiten mocht spelen en eigenlijk niet echt vrienden had, zat ik als kind altijd maar alleen op mijn kamertje te prullen. Van rolletjes papier maakte ik reusachtig­e robotten. Ik mocht alles doen wat ik wou, zolang ik maar niet de deur uit ging. Ik herinner me wel dat ik als zesjarige ooit eens een poppenvoor­stelling heb bijgewoond. ”

BANG VAN MEISJES

Uren keek Stef Lernous als kind tv, en zodoende zag hij ook veel films. “Zo’n familie als The Adams Family, dat had ik zelf als kind ook wel gewild. Een lieve heks als grootmoede­r, waarom niet? Een andere keer hoopte ik vurig dat er een zombieplaa­g zou uitbreken. Maar net als dit hoofdperso­nage was ook ik bang van meisjes. Ik was al achttien, toen ik voor het eerst een lief had. Op dat vlak was ik zelf een beetje een bangerik. En dan is zo’n meisje dat zelf het initiatief neemt om je uit je tent te lokken, een geschenk uit

de hemel.”

ILSE DEWEVER

Bangerik, van 22/02 tot 18/03 in HetPaleis Antwer

pen; www.hetpaleis.be

“Zo’n familie als The Adams Family, dat had ik zelf als kind ook wel gewild. Een lieve heks als grootmoede­r, waarom niet?” STEF LERNOUS Artistiek directeur

 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? Stef Lernous.
FOTO FRED DEBROCK Stef Lernous.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium