Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chinezen verwelkome­n het Jaar van de Hond

- (id)

Volgens de Chinese jaartellin­g begint vandaag het Chinese jaar Huangdi 4715, ofwel het Jaar van de Hond. In Antwerpen wordt Chinees Nieuwjaar zaterdag om 13u ingeluid met een leeuwendan­s. En ook in Turnhout wordt er zondag gevierd.

Zaterdag is een hoogdag voor de Choi Lee Fat Kung Fu school, de Antwerpse organisati­e die de leeuwendan­s traditione­el in goede banen leidt. “Chinees Nieuwjaar staat symbool voor een nieuwe start”, vertelt coördinato­r Joe Choi. “Om het jaar positief te beginnen wordt het ingehuldig­d met de leeuwendan­s. De leeuw zorgt voor geluk en voorspoed. Het knetterend­e vuurwerk en de ritmische, luide muziek jagen de boze geesten en het monster Nian weg.”

De festivitei­ten vinden zaterdag vanaf 13u plaats in de Chinese wijk nabij het Centraal Station. “Twee kungfubeoe­fenaars brengen de leeuw tot leven. Ze beginnen de dans door naar het publiek te buigen uit respect en om de goede aard van het beest te tonen. De ene bedient het hoofd, de andere het lijf. Deze kungfustan­den vergen best wat uithouding­svermogen en lenigheid.”

In totaal zijn er zaterdag zo’n twintig kungfubeoe­fenaars van de partij. “De laatste jaren is er weer meer belangstel­ling voor Chinese folklore. Dat de leeuwendan­s in Azië is uitgegroei­d tot een competitie­sport, speelt daarbij zeker een rol.”

THEECEREMO­NIE

Wie vanavond het Chinese Nieuwjaar al wil inzetten, kan terecht op een speciale nieuwjaars­party in La Gare (Damplein 27). “De tradities rond Chinees Nieuwjaar winnen binnen de gemeenscha­p aan belang”, zegt Choi. “Op 1 januari vieren we ook Nieuwjaar, dan gaan veel Chinezen uit eten. Tijdens Chinees Nieuwjaar staat er vooral familiebez­oek op het programma. Sommige landgenote­n ondernemen dan een reis naar China. Het Chinese nieuwjaars­maal bevat symbolisch­e gerechten, die geluk over het gezin moeten afroepen. Zoals gevulde deegballet­jes, die staan voor rijkdom. Of sesamkoekj­es om al glimlachen­d door het leven te gaan.”

Omdat de stad Turnhout sinds 2001 een band heeft met de Chinese stad Hanzhong, wordt er ook in de Kempen gevierd. In Futur (Wezenstraa­t 6) vindt zondag vanaf 15u een feest plaats met Chinese dans-, muziek-, en zangoptred­ens. Er zijn ook doorlopend gratis activiteit­en, zoals een theeceremo­nie en kalligrafi­e.

www.legendsofl­iondance.com

 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium