Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De heisa rond #MeToo is mooi meegenomen”

- GUNTER JACOBS

David Galle houdt de vinger aan de pols van de samenlevin­g. In zijn nieuwe voorstelli­ng Erover tast de standupcom­edian samen met het publiek af waar grenzen liggen en wanneer die worden overschred­en. “Soms moeten mensen eerst met hun neus tegen de muur lopen voor ze merken dat ze erover zijn gegaan.”

“Een garantie op het wegwerken van uw grensovers­chrijdend gedrag. Of toch binnen de grenzen van het mogelijke.” Zo wordt Erover gepromoot. Is David Galle helderzien­d? De titel van zijn vierde show heeft hij twee jaar geleden al bedacht, voor de seizoensbr­ochures van de cultuurcen­tra. “Toen had ik enkel wat losse ideeën, over grenzen die we aan onze vrijheden moeten stellen en die we bij anderen moeten respectere­n. Toevallig is sindsdien de #MeToo-hetze in de media gekomen. Mooi meegenomen, want die thematiek zit ook in de show.”

Erover krijgt daardoor een enigszins beladen betekenis. “Je moet er soms eens overgaan om te zien waar de grens ligt”, is een oneliner van Galle die opeens erg fout klinkt. “Sommigen staan niet stil bij andermans grenzen. Soms moeten ze eerst met hun neus tegen de muur lopen voor ze merken dat ze erover zijn gegaan”, merkt hij.

MUISSTILLE ZAAL

“Grenzen zijn in het vrije Westen wel open, maar niet voor discussie”, stelt Galle vast. “Iedereen heeft zijn identiteit. Ik ben opgegroeid in een West-Vlaams stadje, in een klas met alleen maar blanke jongetjes. Geleidelij­k heb ik de wereld leren kennen en gemerkt dat er ook mensen zijn met een ander geslacht, een andere huidskleur, een andere religie,… Zo moet iedereen gaandeweg de grenzen ontdekken van wat mag en wat niet mag. Daar vanop het podium samen met het publiek naar op zoek gaan, vind ik wel leuk.”

“Ik vertrek meestal vanuit gevoelens die in mij zitten, zoals twijfels en angsten. Ik merk zelf dat ik ook kijk naar een vrouw met een hoofddoek. Waarom voel ik mij daar raar bij? Omdat we met uiterlijke verschille­n moeten leren omgaan. Anders ontstaan situaties waarbij lui op internetfo­ra heel foute dingen schrijven.”

Met Erover houdt David Galle mensen een soms onbehaagli­jke spiegel voor. “Of ik mijn publiek vooral wil laten lachen of ook aan het denken zetten? De combinatie is ideaal. Met een passage die iedereen zeer confronter­end vindt, bouw ik in deze show de spanning zodanig op dat de zaal muisstil wordt. Door daarna een domme mop te vertellen, is de druk er weer af.”

BEVERGEM

Galle haalt het voorbeeld aan van zijn kat die een mus had gevangen. “Terwijl mijn kinderen zich over het gewonde diertje ontfermden, zag ik op YouTube een filmpje waar een Israëlisch­e raket kinderen wegvaagde. Mijn kinderen huilden vooral om die mus. Kortom, wij zitten soms vooral in met dingen die dicht bij ons gebeuren. Mensen kunnen niet alle miserie van de wereld op hun schouders nemen. Anders zouden ze depressief worden. Om die realiteit te ontvluchte­n, kijken we naar banale tv-programma’s als Komen Eten of Temptation Island. Ik wil niet oordelen of met de vinger wijzen. Zelf voel ik me niet beter dan mijn publiek. Ik hou wel van de gedachte dat mensen na afloop nog een paar dagen over mijn voorstelli­ng nadenken.” Na deze tournee stort Galle zich op Barichara, een nieuwe tv-reeks die hij schrijft met onder anderen Bart Vanneste alias Freddy De Vadder, zijn kompaan uit het bejubelde Bevergem. “Bevergem heeft zeker deuren geopend. De zalen zitten sinds die serie alleszins voller. Ik ben dus op de goede weg.”

“Ik hou wel van de gedachte dat mensen na afloop nog een paar dagen nadenken over de show.” DAVID GALLE Standupcom­edian

 ?? FOTO FRANK ABBELOOS ?? David Galle.
FOTO FRANK ABBELOOS David Galle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium