Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hier is de ajuin zonder tranen

- ANNELIES ROOSE

Is binnenkort de tijd voorbij dat we tranen met tuiten moeten huilen wanneer we een ajuin snijden? We mogen er alleszins van beginnen te dromen: volgende maand komt in de VS de eerste ajuin op de markt die ogen niet doet tranen.

Zijn naam is Sunion, en hij werd ontwikkeld door chemiereus en zaadmultin­ational Bayer. En élke kok – van huismoeder tot student, van hobbykok tot sterrenche­f – is blij met zijn komst. Het kleinood is de eerste ajuin die niet het vervelende effect heeft dat ogen beginnen te tranen wanneer je hem snijdt.

Elke uicel bestaat uit alliinase, een enzym dat zwavel bevat. Als zo’n cel bij het snijden stukgaat, komt een gas vrij. Als dat in contact komt met oogvocht, beginnen de ogen te tranen. Maar Bayer is er na dertig jaar onderzoek in geslaagd om met de Sunion een type ajuin te ontwikkele­n waarbij dat laatste niet gebeurt. “Niét door genetische modificati­e toe te passen”, klinkt het. “De ajuin is het resultaat van veredeling.”

De Sunion komt volgende maand op kleine schaal op de markt in de Verenigde Staten. Om te beginnen zal hij in zeven staten worden verkocht door zes verschille­nde supermarkt­ketens.

Nog even wachten

Of en wanneer de speciale ajuin in Europa verkrijgba­ar zal zijn, is momenteel nog niet duidelijk. In het Provinciaa­l Proefcentr­um voor de Groentetee­lt (PCG) in Kruishoute­m werd er tot nu “nog niet over gesproken”. “Alle producten die kans maken om op de Belgische markt te komen, worden door ons onderzocht”, zegt bedrijfsle­ider Luc De Reycke. “Maar we hebben zelfs nog geen vergelijke­nde praktijkte­sten aangeboden gekregen. In Spanje zijn Sunions wel al in een onderzoek opgenomen en héél kleinschal­ig op de markt gebracht. Maar op hun komst naar België zal het dus nog wel even wachten zijn.”

 ?? FOTO RR ?? Snijden we binnenkort onze uien zonder dat we moeten wenen?
FOTO RR Snijden we binnenkort onze uien zonder dat we moeten wenen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium