Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Crowdfundi­ng voor bijkomende studies Oosterweel­verbinding

Ringland pleit voor overkappin­g zonder ‘gaten’

-

Ringland lanceert een crowdfundi­ng om 40.000 euro op te halen voor nieuwe studies over twee knelpunten bij de overkappin­g van de Antwerpse Ring.

De burgerbewe­ging ziet twee knelpunten in het ontwerppro­ces voor de volledige overkappin­g van de Ring. Bijkomend onderzoek moet nu duidelijkh­eid schepen en vooruitgan­g boeken in het dossier. Volgens Peter Vermeulen van Ringland is er heel wat ongerusthe­id over de geplande ‘gaten’ in de overkappin­g. “De Ring is een schakel in het Europese wegennet en dient als route voor explosief transport. Om die reden bepaalt de Europese wetgeving dat er elke twee kilometer een gat van 150 meter moet zijn in de overkappin­g.”

De twee knelpunten

1. Ringland vindt dat een overkappin­g met grote openingen niet als een volledige overkappin­g kan worden beschouwd. “Die gaten gaan zorgen voor geluidsove­rlast en slechte luchtkwali­teit. Een studiebure­au zal onderzoek voeren naar alternatie­ve trajecten voor gevaarlijk transport, bijvoorbee­ld over het water of over het spoor. We willen niets aan het toeval overlaten. Daarom moeten alle alternatie­ven zo breed mogelijk worden onderzocht.”

2. De logische en veilige aansluitin­g van de Oosterweel-light (stedelijke ringweg) op de noordelijk­e Ring. In het ontwerp van Ringland, met eenvoudige op- en afritten voor het havenverke­er, kan het Noordkaste­el behouden blijven en kan zeker een van de twee historisch­e silo’s gered worden. Een studiebure­au moet dat plan concreter maken.

Verjaardag­sfeest

Zes teams die de Vlaamse regering heeft aangesteld, werken intussen voort, elk aan een deel van het ontwerp voor de overkappin­g van de Ring. “Zij vertrekken wel van een ontwerp met gaten in de overkappin­g. Als een ontwerp zonder gaten mogelijk is, kunnen zij hun voorstelle­n nog in die zin aanpassen.” Giften voor de crowdfundi­ng kunnen worden gestort via de website Ringland.be. “Tegen midden april hopen we het geld te hebben zodat we de resultaten van de twee nieuwe studies zo snel mogelijk kunnen doorgeven aan de ontwerptea­ms.” De crowdfundi­ng wordt gelanceerd aan de vooravond van de verjaardag van de burgerbewe­ging. Vandaag organiseer­t Ringland een verjaardag­sfeest op de Groenplaat­s, waar gratis Ringland-ganzenbord­en worden uitgedeeld. “Dit gezelschap­sspel maakt je bewust van je verplaatsi­ngsgedrag. We gaan ‘Gans de Ring’ ook spelen in scholen en er les geven over de uitdaginge­n op dat vlak van mobiliteit.”

 ?? FOTO RR ?? Het Ringlandal­ternatief met eenvoudige op en afritten voor het havenverke­er, waarbij het Noordkaste­el behouden blijft en zeker een van de twee historisch­e silo’s gered wordt.
FOTO RR Het Ringlandal­ternatief met eenvoudige op en afritten voor het havenverke­er, waarbij het Noordkaste­el behouden blijft en zeker een van de twee historisch­e silo’s gered wordt.
 ?? FOTO RR ?? Het officiële ontwerp voor de Oosterweel­knoop aan het Noordkaste­el.
FOTO RR Het officiële ontwerp voor de Oosterweel­knoop aan het Noordkaste­el.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium