Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De beelden van die trein spoken nog elke dag door mijn hoofd”

Treinramp Leuven: 1 jaar later Binnenbekl­eding van rijtuig reet hals van Jos Liekens open

-

Voor Jos Liekens (72) uit Heist-op-den-Berg en Bart De Ridder (53) uit Nijlen sloeg het noodlot toe op 18 februari 2017. Hun trein richting Brussel ontspoorde net buiten het station van Leuven. Eén jonge Brusselaar overleed, tientallen reizigers raakten gewond. Jos en Bart waren er het ergst aan toe, maar ze vochten terug. Een jaar later gaat het weer beter met hen, al blijft de bizarre treinramp hun leven bepalen.

Renilda Van Meensel (70) uit Heistopden­Berg vond haar man Jos Liekens (72) na de crash in de bagagedrag­er van de trein. Met de hulp van anderen kon ze hem eruit trekken. En dan begon Jos te bloeden. Een jaar later zijn de twee vooral blij dat ze nog samen zijn. Al ziet Jos nog elke dag af van wat er die 18de februari is gebeurd.

Jos en zijn vrouw Renilda waren vorig jaar op weg naar de voorstelli­ng van de nieuwe stickers van het Rode Kruis. Als trouwe vrijwillig­ers van de afdeling in Heist-op-denBerg, waarvan Jos zelfs jaren voorzitter was, waren ze voor dat evenement elk jaar op post. Ze namen de trein via Leuven naar Brussel. Maar kort na de overstap in Leuven ging het mis. “We zaten in het eerste rijtuig. We voelden iets rommelen en schudden. Onze wagon moet dan afgeknakt zijn en is 360 graden gedraaid en op zijn zijkant gevallen. Bij mij is het licht dan uitgegaan”, vertelt Jos. Zijn vrouw Renilda lag op de grond. Overal was stof en lagen glasscherv­en van de gesneuveld­e ruiten. “Toen ik mijn ogen opendeed, zag ik Jos liggen, hij was weggesling­erd tot in de bagagedrag­er. Hij zat er gekneld in. Samen met een andere man heb ik dan zo hard als ik kon aan zijn arm getrokken om hem te bevrijden. Hij zat echt muurvast, maar uiteindeli­jk is het gelukt. Het viel me op hoe iedereen mekaar helpte. Dat was een geruststel­ling.”

“Al snel was duidelijk dat Jos heel ernstig gewond was. Hij had verschille­nde diepe sneden in zijn hals. Het bloed stroomde eruit. Als vrijwillig­er bij het Rode Kruis wist ik dat ik op de wonde moest drukken. Ik heb een sjaal rond zijn nek gedaan en ben blijven drukken. Er waren nog enkele tientallen gewonden, maar de meeste mensen konden snel weer uit het rijtuig om verzorgd te worden. Jos bleef als laatste achter, ze hebben een stuk moeten openzagen om hem te evacueren”, vertelt zijn vrouw, bij wie overigens later ontdekt werd dat ook zij barstjes in ribben en sleutelbee­n had. “Een jonge dokteres die wat verder in de trein zat heeft me dan nog een spuit met morfine toegediend. Daar was ik heel blij mee, want de pijn was niet te harden”, weet Jos nog.

Plastic in hals

Op de spoedafdel­ing van het UZ Leuven werd nog een stuk plastic uit Jos’ hals gehaald. Dat was waarschijn­lijk afkomstig van de binnenbekl­eding van het dak van de trein, waar hij met zijn volle gewicht was tegen geslingerd. Er waren 98 draadjes nodig om zijn wonden te hechten.

“Ik ben heel rustig gebleven, dankzij de morfine maakte ik me niet echt zorgen. Ik ben er ook heel goed opgevangen. Ik had ook nog niet door dat het zo erg was. Er waren toen trouwens toevallig opnames bezig voor de Eén-reeks Spoed 24/7. Toen ze me vroegen of ze me mochten filmen, heb ik gezegd dat dat geen probleem was. Zo heb ik in het najaar die moeilijke eerste uren opnieuw kunnen beleven op televisie. Dat was best bijzonder.”

Achteraf besefte Jos pas echt dat hij door het oog van de naald was gekropen. “Blijkbaar waren de sneden in mijn hals zo diep dat één ervan op een halve centimeter na mijn halsslagad­er had geraakt. Dan was het meteen voorbij geweest. Ook had ik een gebroken halswervel. De chirurg heeft nadien letterlijk gezegd dat het minder dan een millimeter gescheeld had of mijn zenuw was geraakt. Dan was ik er nu ook niet meer geweest, of ik had in een rolstoel gezeten.”

Jos en Renilda zijn dus vooral dankbaar dat ze er nog zijn. “Dat is onze chance. Dat besef heeft ons doen nadenken. Je neemt de trein en even later ben je er voor hetzelfde geld niet meer. Soms vraag ik me af of ik ooit zou beseft hebben als het definitief fout gelopen was. Ik moet toegeven: ik slaap sinds het ongeval heel slecht. Ze hebben ons een paar keer psychologi­sche hulp aangeboden, maar we hebben het in familiekri­ng verwerkt. Daar hebben we heel veel steun gevonden.”

Constante hoofdpijn

Op medisch vlak draagt Jos nog altijd de gevolgen, elke dag. “Ik heb nog altijd een stijve nek, ik heb altijd hoofdpijn en oorsuizing­en. Ik weet dat ik er voor de rest van mijn leven last van zal hebben. En ook de beelden van de ontspoorde trein spoken nog elke dag door mijn hoofd. Er gaat geen dag voorbij of ik zie die trein weer voor mij, of de gesprekken die ik nadien met de hulpverlen­ers had komen weer naar boven. Ik denk dat dat nooit meer weg zal gaan.” De oorzaak van het ongeval kunnen de twee niet inschatten. “We horen dat de bestuurder mogelijk harder zou hebben gereden dan toegelaten op die plek. Dat kunnen we echt niet inschatten. We waren net voor het ongeval aan het kijken waar we exact in Brussel moesten zijn en de treinbegel­eider stond ook bij ons. We hebben er dus echt niet op gelet. Eigenlijk speelt het ook geen rol wiens schuld het is. Of er nu een zondebok gevonden wordt of niet, dat verandert niets aan de gevolgen. We zijn zeker niet boos op de treinbestu­urder, als hij een fout gemaakt zou hebben.”

Op reis met de trein

De komende maanden willen Jos en Renilda de draad weer oppikken. “Het is een moeilijk en zwaar jaar geweest. Nu voelen we ons sterk genoeg om weer samen iets leuks te gaan doen. We hebben ons voorgenome­n om nog eens op reis te gaan naar de zee, of naar het Zware Woud. Misschien gaan we wel met de trein. We hebben er trouwens al opnieuw mee gereden. We zijn rationeel genoeg om te weten dat er niet elke dag een trein ontspoort, en al zeker de onze niet. Liever met een trein dan met het vliegtuig, wat mij betreft. Daar krijgen ze mij niet op”, glimlacht Renilda tot slot. BERT PROVOOST

JOS LIEKENS Slachtoffe­r uit Heistopden­Berg ‘‘We voelen ons sterk genoeg om weer samen iets leuks te gaan doen. We hebben ons voorgenome­n om nog eens op reis te gaan. Misschien gaan we wel met de trein.’’

 ??  ??
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Jos en zijn vrouw Renilda tonen de halsbanden en het harnas dat hij moest dragen na het ongeval. “Eigenlijk speelt het geen rol wiens schuld het ongeval is.”
FOTO DIRK VERTOMMEN Jos en zijn vrouw Renilda tonen de halsbanden en het harnas dat hij moest dragen na het ongeval. “Eigenlijk speelt het geen rol wiens schuld het ongeval is.”
 ?? FOTO VRT ?? Jos Liekens enkele uren na het ongeval op de spoedafdel­ing.
FOTO VRT Jos Liekens enkele uren na het ongeval op de spoedafdel­ing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium