Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Papierwerk kost veel energie”

Bart De Ridder leeft nog met gevolgen van driedubbel­e breuk

-

De 53jarige Bart De Ridder uit Kessel (Nijlen) hield een driedubbel­e breuk over aan de crash. Ook met hem gaat het beter, maar de ramp helemaal achter zich laten kan hij nog niet.

Bart zat samen met zijn vriendin in de trein. “We voelden een schok en de trein reed naast de sporen. Het ene moment zat ik nog op mijn stoel. Het volgende moment lagen we allemaal in een hoekje op mekaar. Iedereen was aan het gillen. Gelukkig is ons rijtuig niet gekanteld, zoals het eerste.” Bart hield er een driedubbel­e breuk net onder het kniegewric­ht van zijn linkerbeen aan over. “Mijn bot is met een soort winkelhaak en zeven bouten weer vastgezet. Ik ben maanden naar een kinesist geweest, en in augustus kon ik weer naar de digitale drukkerij waar ik werk. Maar ik heb er nog altijd last van als het weer verandert, lopen doet ook nog pijn. Het zal nog lang duren vooraleer de spieren rond die knie weer helemaal hersteld zijn”, vat hij samen. Binnenkort volgt nog een operatie waarbij ‘het ijzerwerk’ uit zijn been wordt gehaald. “Dat zou dan het medische hoofdstuk moeten afsluiten. Ik heb er vrede mee genomen dat ik de rest van mijn leven met een zekere vorm van pijn of ongemak zal moeten leven.” Maar mentaal afscheid nemen, zal voor Bart pas kunnen als de gerechteli­jke procedure achter de rug is. “Het papierwerk om alle kosten terug te krijgen slorpt heel veel tijd en energie op. En we wachten ook op het proces, zodat we ons burgerlijk­e partij kunnen stellen. Ik ben er zeker niet op uit om de treinbestu­urder in de problemen te brengen. Iedereen maakt fouten. Maar ik vind het wel belangrijk om te weten wat er precies is misgegaan. Pas als ik daar antwoorden op heb, zal ik dit hoofdstuk helemaal kunnen afsluiten.”

 ?? FOTO IVAN PUT ?? 18 februari 2017: het eerste rijtuig van een trein die net uit Leuven vertrokken is ontspoort. Er vallen één dode en 27 gewonden.
FOTO IVAN PUT 18 februari 2017: het eerste rijtuig van een trein die net uit Leuven vertrokken is ontspoort. Er vallen één dode en 27 gewonden.
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Bart De Ridder kort na het ongeval. “Ik vind het belangrijk om te weten wat er precies is misgegaan.”
FOTO JOREN DE WEERDT Bart De Ridder kort na het ongeval. “Ik vind het belangrijk om te weten wat er precies is misgegaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium