Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bewaken we onze Europese grenzen weldra op zijn Amerikaans?

N-VA zegt niet meteen nee tegen duurder voorstel

- TEX VAN BERLAER

Al jaren klinkt er in Europa een steeds luider wordende roep naar beter beveiligde buitengren­zen. Velen kijken daarvoor naar de streng bewaakte grenzen van de VS. Maar aan zo’n hervorming hangt een prijskaart­je. Daarom stelt de Commissie de lidstaten voor de keuze: grensbewak­ing op zijn Amerikaans, met 100.000 vaste personeels­leden? Dat is dan 21 miljard euro per jaar, negentien keer duurder dan nu. NVA zegt niet op voorhand nee. “Maar dan moet het beleid helemaal anders”, zegt staatssecr­etaris Theo Francken.

“Aan alles hangt een prijskaart­je.” De Europese begrotings­commissari­s Günther Oettinger windt er geen doekjes om: “De vele politici die roepen om sterkere buitengren­zen moeten nu keuzes maken”, klinkt het op Twitter. Binnenkort begint Europa aan begrotings­gesprekken en de financieri­ng van de grensbewak­ing maakt daar deel van uit. Daarom komt de Commissie op de proppen met drie scenario’s voor de toekomst van het Europese grensbelei­d. In het eerste scenario verandert er weinig. De huidige grens- en kustwacht wordt uitgebreid, goed voor meer dan duizend personeels­leden, en een budget van 1,15 miljard euro per jaar.

Het tweede scenario stelt een ferme upgrade voor. Er treden minstens drieduizen­d personeels­leden in dienst, en dat komt neer op een bedrag van zo’n 3 miljard.

Maar het derde voorstel springt het meest in het oog. Hier haalt de Europese Unie de mosterd in de VS en Canada, waar vaste controlepo­sten voortduren­d de grenzen in het oog houden en een aanzienlij­k budget krijgen. Om op die schaal te opereren zal de EU meer dan 100.000 medewerker­s nodig hebben. Kostprijs: 21,4 miljard euro per jaar. Voor België zou dat neerkomen op jaarlijks meer dan 950 miljoen euro. “Europa is het beu om altijd de zondebok te zijn”, zegt Europakenn­er Hendrik Vos (UGent). “Politici doen soms gratuite uitspraken, zonder daarop een kostprijs te plakken. De EU biedt hen nu een duidelijke keuze, zodat ze nadien niet kunnen zeuren.” Pushbacks Europarlem­entslid Sander Loones (N-VA) pleit al langer voor extra personeel. “Maar dat is slechts de helft van het verhaal”, zegt hij. “De vraag is niet alleen welke diensten je uitbouwt, maar welke procedures je volgt. Die moeten heel wat strikter.”

Ook staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bewandelt die lijn. “Ja, er moet Europees meer geld naar grensbewak­ing, maar belangrijk­er dan hoeveel geld we uitgeven, is hoe we het spenderen”, zegt hij. “Door simpelweg te investeren in grenswacht­en, die wachten totdat mensen toekomen, gaan we de migratiest­romen niet controlere­n.” Daarom ziet N-VA heil in opvang in eigen regio, pushbacks op de Middelland­se Zee, en een vluchtelin­gendeal met Tunesië. Hoe dan ook belooft het een complex begrotings­debat te worden, denkt professor Vos. “Deze discussie draait naast geld ook om principes. De EU-landen moeten uitmaken hoeveel macht ze willen afstaan aan Europa. Zal Italië aanvaarden dat pakweg Denen en Hongaren voortduren­d voor de Italiaanse kusten patrouille­ren?” Volgende week vrijdag komen de 27 staatshoof­den en regeringsl­eiders samen in Brussel om de spits af te bijten van wat een maandenlan­ge discussie belooft te worden.

THEO FRANCKEN Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie “Ja, er moet Europees meer geld naar grensbewak­ing, maar belangrijk­er dan hoeveel geld we uitgeven, is hoe we het spenderen.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Vluchtelin­gen aan de grens van Hongarije met Servië. Binnenkort begint Europa aan begrotings­gesprekken en de financieri­ng van de grensbewak­ing hoort daar bij.
FOTO REUTERS Vluchtelin­gen aan de grens van Hongarije met Servië. Binnenkort begint Europa aan begrotings­gesprekken en de financieri­ng van de grensbewak­ing hoort daar bij.
 ??  ?? FOTO ISOPIX
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium