Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bodemvonds­t doodt ziekenhuis­bacterie

Maar nieuwe ‘malacidine­s’ zijn nog niet voor morgen

-

Amerikaans­e onderzoeke­rs doen een zucht van verlichtin­g slaken in ziekenhuiz­en en woonzorgce­ntra. Ze vonden nieuwe antibiotic­a die met succes de onuitroeib­aar gewaande ziekenhuis­bacterie doden. De vindplaats: in de grond.

In vaktermen heet de ziekenhuis­bacterie MRSA, voluit Methicilli­ne Resistente Staphyloco­ccus Aureus. De eerste twee woorden geven aan dat de bacterie opgewassen is tegen de gebruikeli­jke antibiotic­a, waardoor ze niet afdoende bestreden kan worden. Tot nu, want onderzoeke­rs van The Rockefelle­r University in New York ontdekten nieuwe antibiotic­a die de multiresis­tente bacterien zoals MRSA wel vakkundig en in korte tijd doden. Ze doopten hun vondst ‘malacidine­s’. Professor Sean Brady van The Rockefelle­r University geeft meer uitleg.

Wat is het verschil met andere antibiotic­a? De nieuwighei­d zit hem grotendeel­s in de manier waarop ze tot deze malacidine­s zijn gekomen. In plaats van nieuwe antibiotic­a te kweken in een laboschaal­tje, speurden de onderzoeke­rs de bodem af. “Bij elke stap loop je over duizenden bacteriën en schimmels die je niet kan zien. Vele van die micro-organismes gedragen zich op een manier die we niet begrijpen of produceren molecules die we nog nooit hebben gezien. Ons idee was dat we onder onze voeten een groot reservoir aan antibiotic­a hebben dat we nog niet hebben benut. We namen meer dan duizend grondstale­n over de hele Verenigde Staten. Door het DNA ervan te klonen, stootten we na een lange en intensieve zoektocht op bacteriën die een geheel nieuwe klasse van antibiotic­a produceren: de malacidine­s. Is het al getest? De werking van deze malacidine­s verschilt ook van de andere antibiotic­a: ze beïnvloede­n het proces waarmee de multiresis­tente bacterie de eigen celwand opbouwt en kunnen die zo aanval- len. De opbouw van menselijke cellen gebeurt op een heel andere manier, waardoor het antibiotic­um op zich niet schadelijk is voor de mens. Bij testen op ratten met MRSA bleek dat de dieren binnen de 72 uur genezen waren. Nog beter nieuws was dat de wetenschap­pers ondanks verwoede pogingen er zelfs na drie weken niet in slaagden om de MRSA-bacterie resistent te krijgen tegen malacidine­s.

Wanneer liggen ze in de apotheek? Dat is niet voor morgen. Het duurt al snel tien jaar voor een nieuwsoort­ige molecule ontwikkeld, getest en goedgekeur­d wordt. Het belangrijk­ste nieuws is dat onze vondst bewijst dat er nog een enorme biodiversi­teit te ontdekken is. We mogen dan wel stellen dat malacidine­s de menselijke cellen niet aantasten, het moet nog wel klinisch getest en bewezen worden. Ook dan pas wordt duidelijk of ze ook bij de mens de ziekenhuis­bacterie doden.

Wat is het belang van deze ontdekking? Als malacidine­s ook klinisch hun afdoende werking bevestigen, is het belang niet te onderschat­ten. MRSA is maar een van de vele multiresis­tente bacteriën die wereldwijd naar schatting 700.000 mensen per jaar doden. Bovendien worden alsmaar meer bacteriën resistente­r tegen antibiotic­a, waardoor dat dodenaanta­l nog kan oplopen. Daartegeno­ver staat dat de ziekenhuis­bacterie niet verantwoor­delijk is voor de meeste besmetting­en in onze ziekenhuiz­en en rustoorden; dat is de multiresis­tente darmbacter­ie E. coli. Volgens de eerste vaststelli­ngen hebben de malacidine­s daar geen effect op. HANS OTTEN

 ?? FOTO RR ?? Door het DNA van grondstale­n te klonen, vond men bacteriën die een geheel nieuwe klasse van antibiotic­a produceren: de malacidine­s.
FOTO RR Door het DNA van grondstale­n te klonen, vond men bacteriën die een geheel nieuwe klasse van antibiotic­a produceren: de malacidine­s.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Professor Sean Brady. FOTO RR
Professor Sean Brady. FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium