Gazet van Antwerpen Stad en Rand

15,6 miljoen euro voor Ekerse fietsinfra­structuur

District krijgt 19,5 kilometer fietspad, 5 fietstunne­ls, 3 fietsbrugg­en en fietsstraa­t

- MARC WOUTERS, SACHA VAN WIELE

E

keren staat voor een enorme investerin­g in nieuwe fietsinfra­structuur. Met een budget van 15,6 miljoen euro komen er vijf fietstunne­ls, drie fietsbrugg­en, een fietsstraa­t en bijna twintig kilometer aan fietspad.

Vlaanderen, de provincie, de stad en de districten Ekeren en Antwerpen bundelen de krachten om de fietsinfra­structuur in Ekeren te verbeteren. De provincie Antwerpen screende de fietspaden in het bovenlokal­e fietsroute­netwerk in het district. Daarbij werd onder meer gekeken naar de veiligheid en het trilcomfor­t. Uit deze fietsbarom­eter blijkt dat de fietspaden 4,8 op 10 halen. Dat is onder het provincial­e gemiddelde, dat op 5,8 op 10 ligt. De fietsostra­de Antwerpen-Essen haalt wel 8,5 op 10. De fietspaden in Ekeren scoren slecht naar breedte en trilcomfor­t. “De analyse werd in 2015 uitge- voerd”, zegt districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx (N-VA). “Zo’n fietsbarom­eter is een nuttig instrument, maar wat Ekeren betreft deels achterhaal­d. Er waren heel wat werken in de periode dat de analyse plaatsvond. Als de toestand van de fietspaden nu zou worden gecontrole­erd, zou het resultaat heel wat beter zijn.”

Mooi verhaal

Dat de verschille­nde overheden nu samen geld op tafel leggen, heeft niet alleen voordelen voor de omvang van de investerin­g. “Het zorgt er ook voor dat de talrijke ingrepen goed op elkaar worden afgestemd”, zegt Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA). “Je kan zo een mooi aaneengesl­oten verhaal vertellen rond fietsinfra­structuur. Het voorkomt dat er fietspaden worden aangelegd die los van elkaar liggen.” In het pakket zit het wegwerken van enkele missing links in het fietsroute­netwerk. Gedeputeer­de voor Mobiliteit Luk Lemmens (N-VA) hoopt tegen 2020 de werken voor de verbinding tussen de Kloosterst­raat en Leugenberg te starten. Enkele investerin­gen vinden plaats op wat nu nog grondgebie­d van het district Antwerpen is. Aan de Ferdinand Verbiststr­aat wordt een tijdelijk fietspad onderzocht. De Edisonlaan krijgt een dubbelrich­tingsfiets­pad. In Schoonbroe­k krijgen veertien straten nieuw asfalt. “Het zijn straten met gemengd fietsverke­er”, zegt Antwerps districtsb­urgemeeste­r Paul Cordy (N-VA). “Dit zal het fietscomfo­rt gevoelig doen stijgen. Dit zijn wijken die zullen worden overgedrag­en aan Ekeren, maar vanuit Antwerpen willen we zorgen dat ze in goede staat zijn.” Deelfietse­n, zoals Velo, staan nog niet op het programma. Schepen Koen Kennis kijkt daarvoor naar private deelfietsl­everancier­s, zoals Cloudbike, om dit te organisere­n in Ekeren.

KOEN PALINCKX Districtsb­urgemeeste­r Ekeren (NVA)

“Ons district scoorde slecht op de fietsbarom­eter. Dat is een nuttig instrument, maar wat Ekeren betreft achterhaal­d. Doe dezelfde testen nu en de score zal veel beter zijn.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium