Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De spelregels plots veranderen kan niet”

Hinderprem­ie verdeelt buurt rond Kloosterst­raat

-

De handelaars van de Kloosterst­raat in Ekeren voelen zich genaaid door Vlaams minister Philippe Muyters (NVA). Alles draait om een hinderprem­ie die sinds 1 juli 2017 2.000 euro bedraagt. De werken in de Kloosterst­raat begonnen in januari 2017, waardoor de handelaars geen recht hadden op de premie. De werken in de omliggende straten begonnen later, en dus kregen ze die daar wel.

Anthony Heynen van wassalon De Parel en Lieve Nuyens van Confiserie en Doopsuiker Bondoline uit de Kloosterst­raat bonden de kat de bel aan. Sinds januari vorig jaar is het winkelcent­rum van Ekeren een bouwwerf. De Kloosterst­raat en Dorpstraat worden grondig vernieuwd. De werken verlopen in fases. Begin vorig jaar ging de eerste spade in de Kloosterst­raat in de grond. Voor de hinder konden en kunnen de handelaars rekenen op de toen geldende compensati­eregeling. Fase 2, de werken in de Dorpstraat en de Driehoekst­raat, startten na 1 juli en dus konden de winkeliers daar rekenen op de nieuwe regelgevin­g. En die is beduidend interessan­ter dan de vorige. “Niet eerlijk”, zeggen Heynen en Nuyens. “De werken in Ekeren zijn één dossier. Ofwel valt iedereen onder het oude regime ofwel onder de nieuwe regeling. Spelregels veranderen tijdens werken kan niet.” De oude regelgevin­g is vrij ingewikkel­d. De handelaars moesten zelf initiatief nemen om de vergoeding aan te vragen, in tegenstell­ing tot de nieuwe hinderprem­ie. Uiteindeli­jk stelde het bedrag maar weinig voor. “Vele handelaars deden dan ook niet eens de moeite om de premie aan te vragen”, weet Heynen. Sinds 1 juli 2017 krijgen handelaars die hinder ondervinde­n automatisc­h een eenmalige premie van 2.000 euro van de Vlaamse overheid. Daarboveno­p kan er nog een extra vergoeding van 80 euro per dag aan worden toegevoegd als ze door de werken hun zaak moeten sluiten. De gedupeerde handelaars in de Kloosterst­raat hoopten dat Vlaams minister Muyters aan de Ekerse situatie een mouw zou passen, maar ze vingen bot. “We hebben er begrip voor dat sommige handelaars liever onder de nieuwe regeling zouden vallen, maar de minister heeft eerder in het parlement al aangegeven dat de regelgevin­g een duidelijke lijn trekt en hij hierop geen uitzonderi­ngen kan maken”, laat de woordvoers­ter van minister Muyters weten. Intussen is de miserie in Ekeren voorbij. Sinds gisteren is zowel de Kloosterst­raat, Dorpstraat en Driehoekst­raat weer open voor het verkeer. MARC WOUTERS

 ?? FOTO W&F ?? Anthony Heynen van wassalon De Parel in de Kloosterst­raat. “De werken in Ekeren zijn één dossier, en geen afzonderli­jke gevallen.”
FOTO W&F Anthony Heynen van wassalon De Parel in de Kloosterst­raat. “De werken in Ekeren zijn één dossier, en geen afzonderli­jke gevallen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium