Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen in schoonheid eindigen”

Tuinders Singel nemen afscheid met expo

-

Midden maart verdwijnen de 52 volkstuint­jes aan de Singel. Ze moeten weg in het kader van het masterplan voor de ontwikkeli­ng van het toekomstig­e park Brialmont. “Met een expo willen we op een positieve manier afscheid nemen van onze tuintjes”, klinkt het.

“Sommigen onder ons gaan elders tuinieren, anderen stoppen ermee”, vertelt volkstuind­er Diane De Laet. Maar omdat de tuiniers een hechte gemeenscha­p vormen, willen ze samen afscheid nemen van het stukje grond waar met veel liefde maar liefst 103 jaar lang op getuinierd werd. “Om de schoonheid van onze tuintjes in de kijker te zetten, organisere­n we een expo”, klinkt het. Die expo, Potatoes & Tomatoes, is donderdag van start gegaan en loopt nog tot 15 maart in woonzorgce­ntrum Sint-Maria. “Een schitteren­de plek om het sociaalhis­torisch erfgoed van onze volkstuine­n nog een laatste keer in de kijker te plaatsen”, zegt De Laet. De volkstuind­ers riepen voor het opstellen van hun expo de hulp in van vzw Acina, een vereniging voor amateurfot­ografen. “Vorig jaar, op een zonnige oktoberdag, is een van hun fotografen langs geweest om onze volkstuint­jes in beeld te brengen. We maakten een selectie van de mooiste foto’s. Die hangen nu in de inkomhal en in de cafetaria van het woonzorgce­ntrum.” Daarnaast doken de tuinders ook zelf in hun archief op zoek naar foto’s uit de oude doos en haalden ze bovendien de artiest in zichzelf naar boven. “Er hangen ook kleine schilderij­tjes en leuke tekstjes op, je vindt er een hele opstelling met planten, grote vogelversc­hrikkers enzovoort. Op 25 februari, in de namiddag, houden we dan voor iedereen die wil een vernissage.” “Zo kunnen we op een positieve manier afscheid nemen van de plek die we zo mooi vinden. We willen in schoonheid eindigen. Zelf weet ik nog niet goed waar en of ik elders een nieuw tuintje kan beginnen”, zegt De Laet nog. “Ik hoop alleszins van wel. Want ik wil heel graag blijven tuinieren.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De expo toont “de schoonheid van de tuintjes” en loopt nog tot 15 maart in woonzorgce­ntrum SintMaria.
FOTO JORIS HERREGODS De expo toont “de schoonheid van de tuintjes” en loopt nog tot 15 maart in woonzorgce­ntrum SintMaria.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium