Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gin portrettee­rt keizer Vincent

Elke jaargang van Keizergin pronkt met uniek etiket

-

Vincent Koch, de keizer van het gansrijden, kreeg de eerste fles Keizergin overhandig­d met zijn beeltenis op. Het is ook voor het eerst dat een keizer zichzelf kan bewonderen op een fles sterke drank. De gin wordt in de polder verdeeld via dagbladhan­del Noordkrant.

Het is de eerste keer dat er op het etiket van de Keizergin een afbeelding staat van de regerende keizer van het gansrijden. Hetzelfde etiket verduideli­jkt dat Vincent Koch keizer is in 2018. Volgend jaar komt er een nieuwe lading gin. Dan staat bij 2019 opnieuw een afbeelding van de opvolger van Vincent Koch of van hemzelf als hij er op zondag 18 maart in slaagt om zijn titel te verlengen. De voorbije zeventig jaar slaagden alleen Stanny De Backer (1989,1990) en Fons Gabriëls (1954,1955) in dat huzarenstu­k.

Ondertusse­n geniet de jonge keizer van zijn titel. “Ik had al een proefdruk gezien, maar de definitiev­e versie vind ik nog mooier. En ik ben er trots op”, geeft Vincent Koch (19) grif toe. “In tegenstell­ing met de proefdruk laat het etiket ook een groot deel van het paard zien. Dat geeft de sfeer van de strijd onder de galg beter weer. De keizer op zijn paard straalt ook meer kracht uit”, vindt Ellen Van Dyck van dagbladhan­del Noordkrant.

Het idee van een gin voor het gansrijder­sgebeuren groeide tijdens een familiebab­bel met Ellens zus. “De gekste ideeën kwamen toen op tafel, maar uiteindeli­jk vonden we een gin het meest haalbare. Vooral omdat deze gin gekoppeld wordt aan de keizer. Veel andere lekkernij- en en dranken die er gekomen zijn dankzij deze poldertrad­itie verwijzen direct naar de koning of de gans. Wij wilden daarom een andere insteek en dat is dus de Keizergin geworden”, legt dagbladvro­uw Ellen Van Dyck uit.

Laurier, sinaas en koriander

Gewapend met dit idee trokken Ellen en haar zus naar Thomas Cuyvers van stokerij ‘Sterk Stokers’ in Sint-Lenaarts. Thomas Cuyvers had al wel gehoord van het gansrijden, maar daar stopte zijn kennis van de poldertrad­itie. “Normaal maak ik een gin op maat, af- hankelijk van wat de klant graag wil. Uiteraard beschik ik over een reeks basisrecep­ten en gins. Samen met Ellen begonnen we te selecteren. Het moest in de eerste plaats een gin zijn voor een breed publiek. De Keizergin moest zowel gebruikt kunnen worden met de meeste tonics en moest ook puur te drinken zijn”, legt ginspecial­ist Thomas Cuyvers uit.

Schot in de roos

“Uiteindeli­jk kozen we voor een gin waarin zowel laurier, sinaas, koriander als jeneverbes de smaak bepalen. Dat is inderdaad een vrij toegankeli­jke gin met een erg frisse smaak”, laat Cuyvers nog weten. Vorig jaar was er ook al een gin, maar die werd meer beschouwd als een proefversi­e. “Het werd meteen een schot in de roos. Op een mum van tijd waren de gins uitverkoch­t en in extremis moest ik nog extra flessen leveren. Normaal gezien komt er volgend jaar opnieuw een keizerlijk­e gin met een uniek label”, aldus nog Thomas Cuyvers. ERIK VANDEWALLE

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Keizer Vincent Koch krijgt de eerste fles met zijn beeltenis op uit handen van Ellen Van Dyck van dagbladhan­del Noordkrant.
FOTO ERIK VANDEWALLE Keizer Vincent Koch krijgt de eerste fles met zijn beeltenis op uit handen van Ellen Van Dyck van dagbladhan­del Noordkrant.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium