Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe Iran met succes Amerika’s geheimste wapen nabouwde

- PETER MIJLEMANS

Voor de VS is een nachtmerri­e uitgekomen. De drone die vorige week door Israël werd neergescho­ten, is een kopie van de RQ170 Sentinel, Amerika’s topgeheime wapen. Er bestond zelfs geen foto van, tot Iran in 2011 een exemplaar in handen kreeg.

De Iraniërs stuurden begin december 2011 beelden van een wit vliegtuigj­e de wereld in. Het toestel leek wat op een ufo, maar voor de Amerikanen was het bijzonder pijnlijk. Iran beweerde een exemplaar in handen te hebben van de RQ-170 Sentinel, gebouwd door Lockheed. Tot dan had niemand een foto van deze drone gezien – behalve dan de schare militairen en CIA-agenten die er sinds 2007 een beroep op doen voor spionage en strategisc­he bombardeme­nten. De Sentinel was een top secret-project, zo goed als onzichtbaa­r voor de radar, een staaltje toptechnol­ogie. De Iraanse drone die zaterdag vanuit Palmyra in Syrië het Israëlisch­e luchtruim binnendron­g en een kettingrea­ctie aan vergelding­en uitlokte, was een kopie van die Sentinel. Dat bevestigde het Israëlisch­e leger zondag in Jeruzalem, meldt The Washington Post. Het bericht is geconfirme­erd door het militaire tijdschrif­t Defense News. Men onderzoekt nu in hoeverre de Iraniërs erin geslaagd zijn de hoogtechno­logische snufjes van het toestel na te bouwen. Maar op het eerste gezicht is hen dat behoorlijk gelukt. De drone drong in elk geval ongemerkt het zwaarbevei­ligde Israëlisch­e luchtruim binnen.

“Piepschuim”

In 2011 wrongen de Amerikanen zich nog in alle bochten om te ontkennen dat er een Sentinel vermist was. De beelden die de Iraniërs toonden, waren volgens de commentare­n nep. Het ging om “een toestel van piepschuim”, een slecht gemaakt schaalmode­l. Het “kon ook geen Sentinel zijn” gezien de goede prestaties van het onbemande vliegtuigj­e dat makkelijk een hoogte van 15 kilometer haalt. Maar wat later werd, anoniem, toegegeven dat in de loods in de omgeving van Teheran vermoedeli­jk toch een Sentinel stond. Het ergste was niet dat er een toestel vermist was, wel dat het zonder veel schade in handen van ‘de vijand’ was gevallen.

Zo’n strategisc­h verlies was alleen te vergelijke­n met het neerhalen van het geheime U2-spionageto­estel boven Rusland, in 1960. Dat hoogtechno­logische vliegtuig had toen ook de reputatie ‘onkwetsbaa­r’ te zijn omdat het op 21 kilometer hoogte vloog. In het besef dat Rusland de technologi­sche knowhow zou doorspelen aan bevriende naties, was de ongerusthe­id in de VS groot.

Softwarefo­ut

Hoe de Iraniërs de drone in handen kregen, is nog altijd niet duidelijk. Ze claimen dat ze het gps-systeem hebben gestoord met behulp van Russische apparatuur en de drone zo konden afleiden. Volgens anonieme Amerikaans­e bronnen moet er een softwarefo­ut in het tuig hebben gezeten, waardoor het vanuit Afghanista­n op lage hoogte boven Iran vloog. De Sentinel was waarschijn­lijk informatie over de nucleaire sites in het land aan het vergaren. Iran maakte in 2011 al duidelijk dat het door reverse engineerin­g een kopie van de Sentinel zou maken. Er werd luidop getwijfeld of het land daar wel toe in staat was. Niettemin drongen topgeneraa­ls er bij toenmalig president Barack Obama op aan geen risico’s te nemen. Een strategisc­h bombardeme­nt met kruisraket­ten op de plek waar de Sentinel werd bewaard, drong zich volgens de militairen op. Obama weigerde. Een gewapend conflict wilde hij niet uit vrees dat dit de nucleaire

deal met Iran zou torpederen. Even werd overwogen commando’s naar Iran te sturen om het ‘wrak’ te vernietige­n, maar dat plan werd afgeblazen omdat het te gevaarlijk was. De mislukte operatie in 1980 om Amerikaans­e gijzelaars in Teheran te bevrijden, lag nog vers in het geheugen. “Een grote dag”

Drie jaar later maakte Iran triomfante­lijk bekend dat het de codes van het toestel had gekraakt. Ayatollah Ali Khamenei kwam hoogstpers­oonlijk de eerste kopie van de Sentinel bekijken en sprak van “een grote dag”. Volgens militaire experten heeft Iran sinds 2016 twee versies van de stealth drones, die het land ook wil exporteren naar Hezbollah in Libanon. De Shahed 171 (Ooggetuige) is ontworpen voor verkenning­svluchten, de Saeqeh (Bliksemfli­ts) kan worden uitgerust met vier lasergestu­urde raketten. Allebei zijn ze gebouwd naar het voorbeeld van de Sentinel. Maar niemand had de drones al operatione­el gezien, tot nu. De Amerikaans­e militairen hopen, door onderzoek van de wrakstukke­n van de drone in Israël, te weten te komen hoeveel van hun gesofistic­eerd materiaal is nagebouwd. Opnieuw rijst de vraag of de Amerikanen in 2011 de loods waar het toestel stond, niet beter met de grond gelijk hadden gemaakt. De Iraniërs ontkennen wel nog altijd bij hoog en bij laag dat wat Israël in handen heeft, van hen afkomstig is.

 ??  ??
 ??  ?? Een jongen houdt een portret vast van de Iraanse leider Ayatollah Ali Khamenei. Op de achtergron­d stelt Iran (in 2012) een replica van de gekaapte Sentineldr­one voor. FOTO AFP
Een jongen houdt een portret vast van de Iraanse leider Ayatollah Ali Khamenei. Op de achtergron­d stelt Iran (in 2012) een replica van de gekaapte Sentineldr­one voor. FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium