Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fotograaf woont vier maanden bij sledehonde­n

Onze fotograaf Patrick Hattori (44) werkt vier maanden als sleehonden­verzorger in het ijzige Lapland

- BERT PROVOOST

Je moet wellicht een beetje gek zijn om in het putje van de winter vier maanden lang naar het ijzige Lapland te trekken om er keihard te gaan werken in een sleehonden­kennel. Maar Mechelaar Patrick Hattori (44) vertrok vol overtuigin­g en heeft daar nog geen moment spijt van gehad. En laat Patrick nu net een door de wol geverfde persfotogr­aaf zijn die zijn fototoeste­l nooit helemaal kan loslaten, zodat wij ook kunnen meegeniete­n.

Veel uren kloppen, fysiek zwaar werk verrichten en dat in temperatur­en tot dertig graden onder nul. Je zou voor minder van een hondenjob spreken. Maar Patrick Hattori ziet dat anders. “Eerlijk, ik word hier blij van. Ze hadden hier nog iemand extra nodig om de honden te verzorgen. Ik was hier al eerder geweest om een reportage te maken en ik wist hoe fantastisc­h het hier was. Ik heb dan een mailtje gestuurd en kreeg als antwoord dat ik zo snel mogelijk naar hier moest komen. Wat ik dan ook gedaan heb”, legt Patrick vanuit Lapland uit.

Hattori werkt sinds begin dit jaar bij de Pine Tree Lodge als hondenverz­orger. Het afgelegen toeristenv­erblijf in het Zweedse deel van Lapland, enkele honderden kilometers boven de poolcirkel, staat vooral bekend om avontuurli­jke sleehonden­tochten. “Mijn taak als dog handler is om er voor te zorgen dat de honden niets tekortkome­n. Ik moet ze eten geven, de kennels proper houden, ze in het harnas steken, de sleeën in en uit de schuur halen, enzovoort. Het is een pokkezware job, met een hele dag pure fysieke arbeid.” In totaal gaat het om 190 honden. “Dat aantal maakt het ook erg zwaar. Telkens als ze eten, moeten we 65 liter vleessoep maken. Ze krijgen ook regelmatig snacks. En als we niet bezig zijn met de honden, dan moet er nog hout gehakt worden, of sneeuw geruimd. Ik heb me hier nog geen moment verveeld.”

Met sledehonde­n werken lijkt alleszins iets heel anders dan fotograaf zijn voor de krant, een job die Patrick al van kort na de eeuwwissel­ing doet. Hij ging toen als freelancef­otograaf aan de slag voor Gazet van Antwerpen in de schaduw van de Mechelse Sint-Romboutsto­ren. Daarnaast keek ook het gros van de Bekende Vlamingen al ooit in zijn lens. Dierenvrie­nd

“Het is niet te vergelijke­n. Het is eens iets totaal anders dan op een knopje van een fototoeste­l drukken of wachten op een persconfer­entie tot je eindelijk de juiste foto kan nemen. Voor ik als fotograaf aan de slag ging, heb ik wel nog als hoogtewerk­er met touwtechni­eken gewerkt. Dat was ook fysiek zwaar. Maar dit werk is veel zwaarder. Zeker door de koude.” Op het moment dat we Patrick spreken, is het ‘maar’ een paar graden onder nul in Zweeds Lapland. “Dat is uitzonderl­ijk warm voor de tijd van het jaar. Maar vorige week was het nog tot min dertig graden. Of dat uit te houden is als je vaak buiten moet werken? Je hebt natuurlijk aangepaste kleren om in te werken, je draagt thermisch ondergoed en je doet veel laagjes aan. Dan gaat dat wel. Iemand die echt niet van de koude houdt, heeft hier niets te zoeken. Maar ik vind het vooral plezant.” Het werken met de honden vindt Patrick het mooiste. “Het zijn fantastisc­he dieren. Ik ben een dierenvrie­nd en ik vind het magisch om connectie te kunnen maken met hen. Dat valt met niets te vergelijke­n. Het zijn alaskan huskies, die het resultaat zijn van kruisingen tussen bekende hondenrass­en als schepers en labradors. Ondertusse­n zijn ze wel een type hond geworden en worden ze onderling gekweekt. Ze zijn uitzonderl­ijk sterk en worden blij als ze buiten mogen rennen en trekken. Het zijn echt zachtaardi­ge beesten die houden van menselijk contact. Op mijn vrije dagen ga ik zelf op pad met de slee.” Tot de oksels in de sneeuw “Of het hier soms eenzaam is? Ja en neen. In de kennel werk ik natuurlijk wel vaak alleen. Buiten de toeristen en de collega’s zie je hier ook niet zo heel veel mensen, want de bevolkings­dichtheid in deze streek is minder dan één persoon per vierkante kilometer. Het

dichtstbij­zijnde dorp ligt 70 kilometer verder, de dichtstbij­zijnde stad 350 kilometer. Als je hier in het bos gaat, dan zak je sowieso tot aan je oksels weg in de sneeuw. Het is hier dus best afgelegen, kan je wel zeggen.” Dochters op bezoek “Langs de andere kant werken hier best veel Vlamingen, en ook de gasten zijn hier voornameli­jk Belgen, want de belangrijk­ste partner van de Pine Tree Lodge is de Belgische reisorgani­satie Xplore the North. Je mist natuurlijk je familie, in mijn geval dan vooral mijn twee dochters. Ze zijn hier vorige week op bezoek geweest. Het was natuurlijk heel fijn om hen eens van mijn avontuur te laten proeven. En we bellen geregeld. Tegenwoord­ig kan je mekaar makkelijk bereiken, ook al ben je 2.700 kilometer van mekaar verwijderd.”

Patrick blijft nog tot april in Lapland en is van plan om van elke dag te genieten. “Ik ben heel graag fotograaf, maar dit leven is veel intenser. Het is een verademing om eens geen files tegen te komen en geen stress te hebben. En om niet verplicht te zijn om constant mails en sms’jes te beantwoord­en. Hier leef je op een basisnivea­u. Je werkt harder, maar het lijkt een eerlijkere manier om te leven. Alles wordt herleid tot de essentie, zonder onnodige bekommerni­ssen. Ik heb hier trouwens geen tijd en energie om me zorgen te maken over wat dan ook.”

“En ik ben zo verliefd op het landschap hier. Als je na een zware dag het noorderlic­ht ziet dansen, dan heb je niets anders nodig om tevreden te zijn. Als fotograaf is dit een fantastisc­he speeltuin. Het licht en het landschap verrassen me hier nog elke dag.” “Of ik hier nog ga terugkomen? Ik ben nu 44. De meeste anderen die hier komen werken zijn maar de helft zo oud als ik. Ik ben nu vooral blij dat ik de stap heb durven zetten, anders was het er waarschijn­lijk nooit meer van gekomen. En wat ik de volgende winters ga doen, daar moet ik nog eens diep over nadenken.”

PATRICK HATTORI Fotograaf ‘‘Ik ben heel graag fotograaf, maar dit leven is nog veel intenser. Het is een verademing om eens geen files tegen te komen en geen stress te hebben. Alles wordt herleid tot de essentie.’’

 ?? Beelden van fotograaf Patrick Hattori uit Lapland: “Ik ben zo verliefd op het landschap hier.” FOTO'S PATRICK HATTORI ??
Beelden van fotograaf Patrick Hattori uit Lapland: “Ik ben zo verliefd op het landschap hier.” FOTO'S PATRICK HATTORI
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium