Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een op de drie Antwerpse werknemers rijdt met fiets naar het werk

Werknemers laten auto sneller aan de kant

- SACHA VAN WIELE

Een op de drie werknemers in de provincie Antwerpen neemt de fiets om naar het werk te rijden. Mensen die in de stad werken, nemen minder snel de wagen dan mensen in de rest van de provincie.

Dat blijkt uit de mobiliteit­sbarometer van de HR-dienstengr­oep Acerta. De cijfers zijn gebaseerd op de werkelijke loongegeve­ns van de werknemers bij meer dan 40.000 werkgevers in de private sector.

Meer in de stad

Bij mensen die in de stad Antwerpen werken, is de stijging van het aantal fietsers het grootst. Het gaat hier ook over werknemers die buiten de stad wonen. Het aantal werknemers dat met de fiets naar het werk rijdt, bedraagt 30,9%, een stijging van 14,2% in vergelijki­ng met 2016. Ook het openbaar vervoer wint terrein: 17,4% in 2017, terwijl dat 16,8% was het jaar ervoor. De wagen blijft voor veel mensen (57,1%) de eerste keuze, al is er wel een daling met 4%. “Dat de stijging van het aantal mensen dat de fiets of het openbaar vervoer verkiest zo sterk is bij werknemers in de stad, is mogelijk een gevolg van de wegwerkzaa­mheden”, zegt Sarah Peeters,

expert en directeur bij Acerta. “Bovendien zijn de afstanden in de Antwerpse regio gemakkelij­ker af te leggen met de fiets. En er is ook een groter aanbod aan openbaar vervoer.” De grotere aandacht voor de mobiliteit­sproblemen van bedrijven in de stad kan ook meespelen, want bereikbaar­heid en parkeren vormen twee grote problemen. “Je ziet dat werkgevers in de stad ook sneller bedrijfsfi­etsen aanbieden of het abonnement op het openbaar vervoer terugbetal­en”, zegt Peeters.

Minder in de provincie

Het verplaatsi­ngsgedrag van de werknemers in de provincie Antwerpen vertoont dezelfde tendensen. Uit de mobiliteit­sbarometer blijkt dat vorig jaar 35,2% van de werknemers de fiets neemt. De auto blijft wel voor meer dan zeven op de tien werknemers het favoriete vervoersmi­ddel, wat beduidend hoger is dan bij de werknemers in de stad Antwerpen. Het openbaar vervoer schommelt boven de 6%. “Uit het wagengebru­ik kunnen we maar één echte conclusie trekken: de auto wordt steeds vaker gecombinee­rd met andere vervoermid­delen”, zegt Peeters. “Ongeveer 66% gebruikt alleen de wagen, maar net geen 10% combineert het met een ander vervoermid­del of schakelt in de zomer over op bijvoorbee­ld de fiets. Dat gemengd gebruik neemt toe.”

Bedrijfsbe­leid bijsturen

De provincie Antwerpen is in België koploper in het fietsgebru­ik. Volgens Peeters kan er nog winst worden gemaakt, maar dan moeten bedrijven hun beleid rond bedrijfswa­gens herbekijke­n. “Wie nu een bedrijfswa­gen krijgt, zal die altijd gebruiken”, zegt Peeters. “Meestal zijn er ook geen kosten aan verbonden.” “Het zou zinniger zijn als werkgevers hun werknemers een ruimere keuze zouden aanbieden aan bedrijfswa­gens, zoals een kleinere of elektrisch­e wagen in combinatie met een fiets”, aldus nog Peeters.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium