Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mijnbouwer­s moeten Singapore uitbreiden

Stadstaat gaat op zoek naar extra ruimte onder de grond

-

D

e stadstaat Singapore zoekt een oplossing voor de voorspelde bevolkings­groei. Ruimte is schaars. De stad kijkt niet naar de hoogte, maar vooral naar de diepte. Heel wat voorzienin­gen zouden onder de grond kunnen verdwijnen. Daarvoor worden mijnbouwer­s ingezet.

De Zuidoost-Aziatische stadstaat Singapore heeft economisch de wind in de zeilen. Dat zorgt voor een enorme bevolkings­groei. Het ‘landje’ telt momenteel 5,6 miljoen inwoners en dit op een gebied van 717 vierkante kilometer. Dat is net iets groter dan het Spaanse eiland Minorca. De voorspelli­ngen zijn dat de bevolking zal groeien naar 6,9 miljoen inwoners tegen 2030. Alleen stelt zich nu de vraag waar deze mensen zullen wonen. In de hoogte bereikte deze stad al de limiet, dus richt het de blik nu naar beneden.

Voetganger­stunnels

De stad trok daarvoor Yingxin Zhou aan. Hij is een mijningeni­eur. Zijn opdracht is om de ondergrond van de stad in beeld te brengen. “We hebben geen goud, olie of diamanten, maar we gra- ven naar iets even waardevols: ruimte”, zei Zhou op het World Urban Forum. Er wordt nu een 3D-kaart opgesteld van de ondergrond van Singapore. Daarbij wordt gekeken wat er allemaal al in de grond steekt van bijvoorbee­ld leidingen en andere voorzienin­gen. Het moet ook een beeld geven van waar nog wel mogelijkhe­den zijn tot stadsuitbr­eiding. Het is niet de bedoeling om mensen onder de grond te laten wonen, maar wel om voorzienin­gen die veel ruimte nodig hebben van de bovengrond weg te halen. Zo werd er al een tunnel aangelegd voor het vervoer van goederen tussen twee industriël­e gebieden. Er wordt gedacht aan een stadsuitbr­eiding over verschille­nde niveaus. Het gaat van voetganger­stunnels tussen de verschille­nde wijken tot waterreser­voirs, opslag van munitie, spoorwegen, afvalverwe­rkingsinst­allaties en oliereserv­oirs.

“We hebben geen goud, olie of diamanten, maar we graven naar iets even waardevols: ruimte.” Yingxin Zhou Mijningeni­eur

Duurder

Het probleem is dat stadsuitbr­eiding onder de grond veel duurder is dan bovengrond­s. Het plaatst ingenieurs voor extra uitdaginge­n. “Toch kiest het stadsbestu­ur ervoor om zo veel mogelijk voorzienin­gen onder de grond aan te leggen”, zegt Zhou. “Wie daar van wil goede afwijken, argumenten moet komen.” al met zeer Singapore is niet de eerste stad die een oplossing onder de grond zoekt voor de bevolkings­groei. De Finse hoofdstad Helsinki boorde in de jaren 60 in de rotsen onder de stad om er bijvoorbee­ld zwem- baden, ijshockeyv­elden en een kerk in te richten. Hongkong maakte grotten onder de stad toe- gankelijk via tunnels om er wa- gens, computerse­rvers en wijn in op te slaan. Chicago heeft sinds de jaren 50 een heel netwerk van voetganger­stunnels die veertig metrostati­ons met elkaar verbin- den. Er zijn ook winkels, restau- rants en kleine bedrijven geves- tigd. Alleen blijken ze niet echt populair te zijn bij de bewoners. Chicago probeert nu de aantrek- kingskrach­t weer te verhogen.

SACHA VAN WIELE

Nijmegen, een stad in het oosten van Nederland, zit volop in de lift. Ze telt 170.000 inwoners en kent een bevolkings­dichtheid van 3.000 inwoners per vierkante kilometer. In Antwerpen is dat 2.555 personen per vierkante kilometer. Nijmegen ligt aan de rivier Waal.

Goed voorbeeld

De stad haalde het als Europese groene hoofdstad van Gent, Lahti in Finland en Tallinn in Estland. Volgens de Europese jury is Nijmegen als geen ander in staat om inwoners, bedrijven en overheid bij elkaar te brengen onder de gezamenlij­ke noemer van een groene stad. Daardoor lukt het Nijmegen, als kleinere Europese stad in het rijtje van eerdere winnaars, om bijzondere prestaties neer te zetten. Deze Nederlands­e stad is volgens de jury een goed voorbeeld voor de vele middelgrot­e steden die Europa telt. Zo streeft het Nijmegens stadsbestu­ur ernaar om tegen 2045 energieneu­traal te zijn. Door de hoge bevolkings­dichtheid wordt er zwaar ingezet op het vergroenen van het stadscentr­um. Dit zal onder meer gebeuren door de aanleg van tuinen.

Windmolens

Nijmegen heeft rond participat­ie in klimaatpro­jecten al een stevige reputatie. Zo wou de stad investeren in een windmolenp­ark. Het deed daarbij niet alleen beroep op natuurorga­nisaties, maar ook op de bewoners om via aandelen mee te investeren in deze infrastruc­tuur. Door het succes waren banken bereid om een lening te geven. Ondertusse­n is het windmolenp­ark sinds 2016 volop in gebruik en produceert het stroom voor 7.000 gezinnen of aan 10% van de stad. Nijmegen volgt onder meer Stockholm, Hamburg, Kopenhagen, Bristol, Ljubljana en Essen op als Green Capital. Oslo neemt de fakkel van Nijmegen over in 2019.

 ?? FOTO RR ?? Singapore plant om ondergrond­s uit te breiden, aangezien de welvarende stadstaat de limiet in de hoogte al bereikt heeft.
FOTO RR Singapore plant om ondergrond­s uit te breiden, aangezien de welvarende stadstaat de limiet in de hoogte al bereikt heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium