Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Arbeiders in haven permanent screenen”

Staatssecr­etaris pleit voor aanpak naar Nederlands model

- PIETER LESAFFER

Geeft een havenarbei­der plots opvallend veel geld uit? Of is zijn levensstij­l ineens een pak luxueuzer geworden? Dat zou kunnen betekenen dat hij geld heeft gekregen om drugssmokk­elaars te helpen. Staatssecr­etaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) wil “onder mijningste­ams” oprichten om dat in de gaten te houden.

PHILIPPE DE BACKER

Staatssecr­etaris “In Nederland gaan teams al op onderzoek als een havenarbei­der plots veel geld uitgeeft of op grote voet begint te leven.”

50.000 euro om als kraanbestu­urder een container naar een “veilige” plek te verplaatse­n, 100.000 euro als je ineens ook de drugs kan overladen. 75.000 tot 100.000 euro om als havenplann­er door te geven waar een drugsconta­iner precies staat. Dat zijn de bedragen die circuleren wanneer je als havenperso­neel meewerkt met de drugssmokk­elaars van de Antwerpse haven.

Zoals op kerncentra­les

“Helaas is het al meermaals gebleken dat het ook effectief op die manier gebeurt”, zegt Open Vld-staatssecr­etaris Philippe De Backer. Daarom stelt hij voor om de huidige screening van havenarbei­ders fors uit te breiden. Nu moeten zij alleen een bewijs van goed gedrag en zeden voorleggen en een test doen om erkend te worden. “We willen daar een echte screening aan koppelen, zoals nu al op de luchthaven en de kerncentra­les gebeurt, en hen ook daarna verder opvolgen.”

De Backer, die ook lijsttrekk­er is voor de gemeentera­adsverkiez­ingen in Antwerpen, haalt de mosterd in Nederland. Daar werken zogenoemde “ondermijni­ngsteams” op het snijvlak tussen de criminele milieus en de gewone economie. “Die teams moeten de havenarbei­ders permanent screenen”, zegt hij. “Zij moeten bijvoorbee­ld op onderzoek gaan als een havenarbei­der plots veel geld uitgeeft of op grote voet begint te leven.”

Met zijn plannen gaat De Backer een stap verder dan het wetsvoorst­el dat N-VA vorige maand in de Kamer indiende. Dat vroeg alleen een screening op het moment van de aanwerving. “Dat lijkt me ook het meest realistisc­he”, zegt N-VA-Kamerlid Daphné Dumery. “Het is een gigantisch werk om iedereen voortduren­d in de gaten te houden. Maar ik wil het voorstel zeker bekijken.”

In slecht daglicht

Alleen zal De Backer nog wel de vakbonden moeten overtuigen. “Dit is weer zo’n typisch rechts voorstel om de havenarbei­ders in een slecht daglicht te stellen”, reageert ACVsecreta­ris Joris Kerkhofs. “In de Antwerpse haven lopen elke dag 120.000 mensen rond. Maar opnieuw worden alleen de 10.000 havenarbei­ders geviseerd. Wat met het personeel van de rederijen en alle anderen?”

“Ik ben hierover in gesprek met de ministers Jan Jambon (N-VA, Binnenland­se Zaken) en Koen Geens (CD&V, Justitie)”, zegt De Backer. Die twee ministers stellen, als alles goed gaat, overmorgen hun Stroomplan voor, dat net een antwoord moet zijn op de ‘War on Drugs’ in Antwerpen. Dat plan moet vooral een kader bieden om de verschille­nde diensten, zoals sociale inspectie en politie, beter met elkaar te doen samenwerke­n. Een uitgewerkt­e screening van het havenperso­neel zit daar voorlopig niet in.

 ?? FOTO STEFAAN VAN HUL ?? Havenarbei­ders moeten voortduren­d in de gaten worden gehouden, vindt Philippe
De Backer (Open Vld).
FOTO STEFAAN VAN HUL Havenarbei­ders moeten voortduren­d in de gaten worden gehouden, vindt Philippe De Backer (Open Vld).
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium